Ohjelma

Hitusen hämyä -ohjelma- ja aikataulukartta

PERJANTAI 25.10.

18.30–19.00
Luento: FT Rami Mähkä: Monty Python ja koominen keskiaika

Kulttuurihistorioitsija Rami Mähkä Turun yliopistosta kertoo Monty Pythonin hullun maailman genrekytköksistä ja sen komediallisista tavoista käsitellä historiaa. Mähkä on monipuolinen erityisesti anglo-amerikkalaisen populaarikulttuurin tutkija, ja hänen väitöskirjansa ”Something Completely Historical: Monty Python, History and Comedy” (2016) liittyy suoraan luennon aiheeseen.

19.00–20.30
Monty Pythonin hullu maailma/ Monty Python and the Holy Grail (Terry Gilliam & Terry Jones, Britannia 1975). 92 min, K16, suom. tekstitys

Esittelyjä kaipaamaton brittikoomikkoryhmä pistää kuningas Arthurin ja Pyöreän pöydän ritarien legendan railakkaasti uuteen uskoon absurdin sanailun, odottamattomien sivuhahmojen ja äkkiväärien käänteiden merkeissä.

LAUANTAI 26.10.

11.20–12.00
Luento: Kirjailija ja väitöskirjatutkija Niina Mero: Shelleyn piirin kirjalliset vaikutteet

Kirjailija ja väitöskirjatukija Niina Mero kertoo Shelleyn piirin kirjallisista vaikutteista. Mero tekee väitöskirjatutkimusta romanttisesta viihdekirjallisuudesta. Hänen esikoisromaaninsa Englantilainen romanssi julkaistiin Gummerukselta viime keväänä.

12.00–14.00
Mary Shelley ( Haifaa Al-Mansour, Britannia/Luxemburg/USA/Irlanti 2017) 120 min, K12, suom. tekstitys

Feministinen biopic-draama Frankensteinin luojan kirjallisista ensiaskelista miehisessä maailmassa, klassikkoromaanin synnystä ja myrskyisästä parisuhteesta Percy Shelleyyn.

14.15–16.00
Jeanne d’Arcin kärsimys/La passion de Jeanne d’Arc (Carl Theodor Dreyer, Ranska 1928) 93 min, K12, suom. tekstitys

Autenttisiin oikeudenkäyntipöytäkirjoihin perustuva, psykologisesti ja visuaalisesti vaikuttava mykkäklassikko Ranskan suojeluspyhimyksen viimeisistä päivistä. Susanna Viljanmaa säestää säveltämällään musiikilla. Bass Cadet -nimelläkin tunnettu artisti on Suomen harvoja theremin-virtuooseja ja säestänyt aiemmin muun muassa Creeping Terror -kinokonsertteja ympäri Suomea. Taustalla on kymmenien vuosien kokemus musiikin säveltäjänä, tuottajana ja esittäjänä.

16.15–16.35
Luento: Väitöskirjatutkija, FM Taneli Hiltunen (Turun yliopisto): Akira Kurosawa samuraikulttuurin kuvaajana

Yleisen historian oppiaineessa väitöskirjaansa tekevän Taneli Hiltusen tärkein intressi erityisesti britti-imperiumin tutkimisen rinnalla on historiallisten elokuvien ja tv-sarjojen analysointi. Hän tutustui jo nuorena Kurosawan filmografiaan, mikä sytytti laajemminkin intohimon japanilaista elokuvaa kohtaan. Lukuisia tieteellisiä artikkeleja julkaissut Hiltunen kuuluu myös Ennen ja nyt -verkkolehden toimituskuntaan ja avustaa Filmihullu-lehteä.

16.35–19.20
Ran (Akira Kurosawa, Japani/Ranska 1985) 162 min, K16, suom. tekstitys

Massiivisia taistelukohtauksia pienimuotoiseen henkilödraamaan yhdistelevä Akira Kurosawan samurainäkemys Shakespearen näytelmästä Kuningas Lear. Äänestetty lukuisia kertoja kaikkien aikojen 100 parhaan elokuvan joukkoon!

SUNNUNTAI 27.10.

11.30–13.20
Piirtäjän sopimus/The Draughtsman’s Contract (Peter Greenaway, Britannia 1982) 108 min, K16, suom. tekstitys

Perienglantilaisessa kartanomiljöössä 1600-luvun lopulla tapahtuva omaperäinen ja visuaalisesti kekseliäs murhamysteeri, jonka keskiössä ovat nuori taiteilija, hänet palkannut kartanonrouva ja rakennuspiirroksiin tallentuneet vihjeet.

13.40–15.45
Marie Antoinette (Sofia Coppola, USA/Ranska/Japani 2006), 123 min, S, suom. tekstitys

Sofia Coppolan raikkaalla otteella ohjaama uustulkinta Ranskan viimeisen kuningattaren elämästä Versailles’n palatsin ”kultaisessa häkissä”. Väärinymmärretylle teinikuningattarelle hetkellisen ulospääsyn tarjoavat romanttiset ja ystävyyssuhteet, biletys, ylellisyystuotteet ja kulttuuriharrastukset – ja kaikki tämä 1980-luvun popmusiikkia klassisiin sävellyksiin sekoittavan soundtrackin tahtiin.

16.00–18.55
The New World (Terrence Malick, USA/Britannia 2005) 172 min, K12, suom. tekstitys

Terrence Malickin niin upeilla maisemilla kuin syvällisellä juonellakin vakuuttava kuvaus Jamestownin siirtokunnan asuttamisesta Virginiassa 1600-luvun alkuvuosina ja maahantulijoiden vihamielisiksi muuttuvista väleistä alueen intiaaniheimojen kanssa. Keskiössä on Pocahontasin ja kapteeni John Smithin rakkaustarina, kulttuurien kohtaaminen ja henkinen luontosuhde.