Ulkomaiset 2017

Häikäisevä animaatio Your name – jättimenestys maailmalla

Your name/Kimi no na wa (Japani 2016). K 12. Ensi-ilta Suomessa 21.4. Ohjaus Makoto Shinkai. Kesto 1 h 46 min.  Pääosissa Ryunosuke Kamiki, Mone Kamishiraishi, Ryo Narita. Kopion lähde: Cinema Mondo.

Pitkästynyt pikkukaupungin tyttö Mitsuha uneksii elämästä komeana tokiolaispoikana. Eräänä aamuna Mitsuha tosiaan herää menevän Takin kehossa. Tokiolainen Taki herää samaan aikaan suloisena Mitsuhana. Totaalista ensihämmennystä seuraa innostus. Kumpikin pääsee tutkimaan… toista puolta itsessään. Taki ja Mitsuha oppivat jättämään viestejä toisilleen, toiselle minälleen. Mutta onko kosminen yhteys liian kaunis kestääkseen?

Your Name sisältää huumoria, kaipausta, nuorta romantiikkaa, unenomaisia todellisuuksia ja häikäisevän kaunista animaatiotekniikkaa. Se on melankolinen romanttinen fantasiatarina.

Your name on Japanin kaikkien aikojen menestyneimpiä elokuvia ja kerännyt maailmanlaajuisesti jo 326 miljoonan dollarin lipputulot. Tammikuussa 2017 siitä tuli kaikkien aikojen katsotuin anime-elokuva, suositumpi kuin Hayao Miyazakiakin Henkien kätkemä. Lyhytelokuvia ja pieniä tuotantoja tehnyt ohjaaja Makoto Shinkai yllätti teoksellaan koko elokuva-alan.

IMDB


Cherbourgin sateenvarjot (1964) 

les-parapluies-de-cherbourg1

Ohjaus Jacques Demy. Päärooleissa Catherine Deneuve, Nino Catelnuovo, Anne Vernon. Musiikki Michel Legrand. Englanninkielinen tekstitys. Kesto 1 h 35 min.

Elokuvan tapahtumapaikkana on sateinen Kanaalin rannikon pikkukaupunki Cherbourg 1950-luvun lopulla. 17-vuotias Geneviève (Catherine Deneuve) on rakastunut ensi kertaa elämässään ja tapaa salaa 20-vuotiasta poikaystäväänsä Guyta (Nino Castelnuovo). Genevieven  äiti (Anne Vernon) pitää tyylikästä mutta huonosti menestyvää sateenvarjokauppaa ja hänellä on omat suunnitelmansa Genevieven naimiskauppojen suhteen.

 

Elokuva on kolmiosainen. Ensimmäinen osa kertoo nuoren rakkauden kuolemanvakavasta kiihkeydestä ja hehkusta, ja seuraavat kaksi tunteiden tragediasta: siitä miten aika ja etäisyys rakastetusta muuttaa ja murentaa suhteen joka tuntui ikuiselta.

Toisin kuin monet 1960-luvun runsaat ja romanttiset musikaalit, Demyn elokuva alkaa nuoruuden haavoittuvista, puhtaista tunteista ja päättyy olosuhteiden pakottamiin järkiratkaisuihin. Elokuvan aiheena on romanssien monimuotoisuus, mutta aihepiiriä on käsitelty realismilla, jonka ansiosta elokuva on kestänyt aikaa toisella tavoin kuin moni aikakauden romantisoiva musikaali.

Cherbourgin sateenvarjot poles-parapluies-de-cherbourg5ikkeaa monessa suhteessa kaikista muista elokuvista, myös omassa genressään. Sen musiikki on epämusikaalimaista, rapsodista ja jazzahtavaa, ja sen kaikki vuorosanat on laulettu – epätavallinen ratkaisu, joka kuitenkin toimii ja kantaa omia tärkeitä piilomerkityksiään.    les-parapluies-de-cherbourg2Elokuvan olennainen piirre on sen värimaailma, joka on saatu palautettua onnistuneen digitaalisen värirestauraation ansiosta.

Cherbourgin sateenvarjot on vuonna 1990 kuolleen Jacques Demyn ensimmäinen  musiiikkielokuva ja suuri yleisömenestys, ja se voitti mm. Cannes´n festivaalien pääpalkinnon.  Se on jäänyt elokuvan historiaan 1960-luvun kiistattomana mestariteoksena.