Kilpailukutsu

Hämeenlinnalainen Hitusen hämyä -elokuvafestivaali järjestää taustayhteisönsä Kino Tavast ry:n kanssa lyhytelokuvakilpailun Kanta- ja Päijät-Hämeen sekä Pirkanmaan alueilla asuville 15 – 29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille 17.5. – 30.10. 2017. Kilpailun tulokset julkistetaan Hitusen hämyä -festivaalilla lauantaina 3.3. elokuvateatteri Bio Rexissä.

EMILIA_IMG_0001
©Jaakko Duktig

Kilpailun tavoitteet:

 1. tukea ja kannustaa nuoria elokuvantekijöitä,
 2. antaa kilpailijoille elokuva-alan ammattilaisten rakentavaa palautetta ja
 3. tarjota mahdollisuus saada elokuvansa festivaalilla esitettäväksi.

Kilpailutehtävä:

Kilpailun teema on mysteeri. Teeman tulee ilmetä esimerkiksi elokuvan tarinasta, aiheesta tai toteutuksesta.

Kilpailuelokuvien lajityypit:

 1. fiktio
 2. dokumentti
 3. kokeellinen elokuva
 4. tarinallinen musiikkivideo
Sarvet_ViiviBW (3)
©Jaakko Duktig

Kilpailuelokuvan pituus:

Enintään 5 minuuttia. Pidempiä ei voida ottaa huomioon.


Kilpailusarjat:

I sarja 20 – 29 -vuotiaat
II sarja 15 – 19 -vuotiaat

Palkinnot:

I sarja 500 €, 200 €
II sarja 200 €, 100 €

Kilpailussa valitaan myös yleisön suosikkielokuva.

Huom! Lähtökohtaisesti rahapalkinnot ovat verotettavaa tuloa. Lisätiedot verottajalta. 

Kaikille osallistujille annetaan osallistumistodistus ja kummankin sarjan esitettäväksi päätyville teoksille kunniakirja.

Kilpailun tuomariston muodostavat elokuvaaja Jarkko T. Laine,  kulttuurituottaja Sirpa Haapaoja ja käsikirjoittaja ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa. Kilpailun esiraatina toimivat tarvittaessa Kino Tavast ry:n myöhemmin nimeämät henkilöt.

Tuomaristo painottaa

 1. elokuvallisia ilmaisukeinoja (kuvakulma, rajaus, leikkaus, rytmi, väri, äänimaailma),
 2. omaperäistä ideaa ja toteutusta
 3. tiivistä kerrontaa ja hallittua kokonaisuutta sekä
 4. teoksen kykyä herättää tunteita ja ajatuksia.
IMG_0012g
©Jaakko Duktig

Muut rajaukset:

Osallistujaryhmän tärkeimmissä rooleissa olevien (ohjaaja, kuvaaja, leikkaaja) on oltava sarjaehdoissa mainitun ikäisiä, muuten elokuvissa saa käyttää kaikenikäisiä näyttelijöitä ja tuotantoavustajia. Enintään yksi tärkeässä tehtävässä oleva henkilö saa asua mainittujen maakuntien ulkopuolella.

Kukin kilpailijaryhmä voi osallistua vain yhdellä työllä. Kilpailutyö on tehtävä kilpailuaikana ja sen pitää olla aiemmin julkisesti esittämätön. Myös esimerkiksi YouTube-julkaisu on julkista esittämistä. Tekijällä on oikeus teoksen julkaisemiseen vasta kilpailutulosten julkistamisen jälkeen alkuvuodesta 2018.

Kilpailun järjestäjällä Kino Tavast ry:llä on oikeus esittää kilpailuelokuvia Hitusen hämyä -festivaalilla ja työpajoissa ilman eri korvausta sekä julkaista elokuvia tai niiden osia myös verkkosivuillaan hitusenhamya.fi ja kinotavast.net

a) Kuvamateriaali
Elokuvassa ei saa esiintyä kuvamateriaalia, johon tekijällä ei ole oikeutta. Muun muassa arkistomateriaaliin on hankittava lupa.

b) Äänet
TV:n, radion ja kännykän äänet ovat tekijänoikeudellista aineistoa. Omien äänitehosteiden tekeminen on suotavaa. Tekijänoikeudesta vapaita tehosteääniä tarjoaa esimerkiksi Freesound (http://www.freesound.org), johon myös Yleisradion tehostearkisto on siirretty.

Tehosteen lähde on aina mainittava.

c) Musiikki
Levy-yhtiöiden levittämän kaupallisen musiikin käyttöön tarvitaan aina maksullinen lupa. Tällaista musiikkia ei voi myöskään itse esittää ilman maksullista lupaa. Elokuvan lopputeksteissä tulee kertoa esittämisjärjestyksessä jokaisen elokuvassa käytetyn kappaleen nimi, säveltäjä, esiintyjä, sovittaja ja sanoittaja.

Tekijänoikeudesta vapaata musiikkia on itse sävelletty musiikki tai esimerkiksi incompetech.com -sivustolta ladattu musiikki. Siitäkin on lopputeksteissä mainittava säveltäjä.

Lisäys/täsmennys/selvennys kilpailusääntöihin 17.8.2017: tekijänoikeuden alaisia ääniä tai musiikkia ei voi luvatta ja korvauksetta käyttää elokuvassa. (ks. lisäsinfoa blogista)

d) Tekstit
Mikäli elokuva ei ole suomenkielinen, siitä lähetetään lista repliikeistä (aikakoodi – repliikki alkuperäiskielellä – repliikki suomeksi). Musiikkivideo voi olla vieraskielinen.

Elokuvien formaatit

Elokuvat voi tallentaa seuraaviin formaatteihin: .avi,.mov tai .AVCHD. 16:9 on toivottu kuvasuhde. Resoluutiosuositus on FullHD (1920 x 1080). Muita ovat DVD (720 x 480), HD (1280 x 720) ja 4K UHD (3840 x 2160).

Kilpailuun osallistuminen

Kilpailutöiden on oltava perillä kilpailun järjestäjällä viimeistään 30.10, joten lähettämistä ei kannata jättää viimeiseen tippaan. Vain sääntöjen mukaan tehdyt elokuvat osallistuvat kilpailuun. Kilpailutöitä (dvd, tikku) ei palauteta.

 1. Täytä ilmoittautumislomake.

Alle 18-vuotiaiden osalta lomakkeen tiedot vakuuttaa oikeiksi täysi-ikäinen huoltaja. Vain ilmoittautumislomakkeen lähettäneet otetaan huomioon. Lomake kannattaa lukea jo ennen elokuvantekoon ryhtymistä ja täyttää huolellisesti elokuvan valmistuttua.

2. Lähetä kilpailuelokuva

 • Dropboxin tai WeTransferin kautta osoitteeseen kinotavast AT gmail.com  tai
 • postitse (DVD datatiedostona tai muistitikulla) osoitteeseen
  Kino Tavast ry
  c/o Luonnonperintösäätiö
  Raatihuoneenkatu 13 A 1
  13100 Hämeenlinna
 • Elokuvan nimi ja ryhmän nimimerkki (samat kuin ilmoittautumislomakkeessa) tiedoston nimeksi

Tulosten julkistamisaikataulua ja mahdollisia lisäpalkintoja koskevia lisäyksiä sekä sääntöjen tarkennuksia voidaan tarvittaessa antaa vielä kilpailun kuluessa. Ajankohtaiset kilpailu-uutiset päivitetään sivulle hitusenhamya.fi ja Hitusen hämyä Facebook-sivuille.

Ilmoittautumislomake