Vuonna 2017
Antti Valkama
Tammen Sangatsu Mangan toimituspäällikkö, Japanin, japanilaisuuden ja animen tuntija.
Satu Kyösola
Aalto-yliopiston elokuvan historian, teorian ja tutkimuksen lehtori. Kyösola on väitellyt Pariisissa Sorbonne Nouvellen yliopistossa vuonna 2001 melankoliasta Aki Kaurismäen elokuvatuotannossa ja on muun muassa Risto Jarva -seuran hallituksen jäsen. Lue lisää
Kati Outinen
on näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja. Vuosina 2002 – 2013 hän toimi Teatterikorkeakoulun näyttelijätyön professorina. Elokuvauransa hän aloitti Tapio Suomisen elokuvassa Täältä tullaan elämä. Yhteistyö Aki Kaurismäen kanssa alkoi Varjoja paratiisissa (1986) ja on jatkunut sen jälkeen useissa elokuvissa. Kati Outinen on palkittu vuonna 2002 Cannes´ssa parhaana naisnäyttelijänä roolistaan Aki Kaurismäen elokuvassa Mies vailla menneisyyttä. Lue lisää.
Josama-yhtye
Reetta Heinonen – laulu ja keyboard
- Maarit Kuikka – laulu
- Mika Koskela – sähkökitara ja djembe
- Joakim Pyttynen – kitarat ja laulu
- Matti Jokinen – basso ja mandoliini
- Saku Kuparinen – kajon
Vuonna 2018
SAIJA MÄKI-NEVALA
Saija Mäki-Nevala on elokuva-alan moniosaaja, kuvaaja ja ohjaaja. Hän on opiskellut Lahden muotoiluinstituutissa ja Tallinnan kansainvälisessä elokuvakoulussa sekä hankkinut oppia ammattinsa osaavilta mentoreilta työelämässä. Hänen pitkä esikoisdokumenttinsa Kihniö(2015) kuvasi lapsuusmaiseman kylän raittia Kihniössä. Mäki-Nevala on myös Dokumenttikillan hallituksen jäsen. Lue myös Saija-Mäki-Nevalan haastattelu
IMDB
ROOPE OLENIUS
Roope Olenius (s.1987) ohjaa, näyttelee, tuottaa ja tekee indie-elokuvansa suoraan kansainvälisille markkinoille. Hänen esikoiselokuvansa Kyrsyä – Tuftland on palkittu Austin Other Worlds -elokuvafestivaalilla Texasissa joulukuussa 2017.
Olenius on valmistunut elokuvanäyttelemisen kandidaatiksi New Yorkin elokuva-akatemiasta vuonna 2013. Sen jälkeen hän on työskennellyt kotimaisten ohjaajien elokuva- ja tv-tuotannoissa ja näytellyt muun muassa elokuvissa Bunny the Killer Thing, Luokkakokous sekä tv-sarjoissa Syke ja Kimmo.
Olenius on elokuva-alan monitaituri, joka on työskennellyt niin kameran edessä kuin sen takana. Ennen elokuvaopintojen alkua New Yorkissa ja Los Angelesissa Olenius tavoitteli uraa jääkiekkoilijana ja heavy-muusikkona.
Hän on myös tuotantoyhtiö Bright Fame Picturesin omistaja. Häntä kuvaillaan päättäväiseksi, luovaksi ja innostavaksi osaajaksi, joka saa asiat tapahtumaan.
IMDB
VEERA W. VILO
Veera W. Vilo (s. 1990) on valmistunut näyttelijäksi 2014 Isossa-Britanniassa (University of Wales Trinity Saint David) ja näytellyt aiemmin muun muassa elokuvassa Bunny the Killer Thing(2015) ja tv-sarjassa Nymfit (2014).
Ennen näyttelijän uraansa Vilo on menestynyt joukkuevoimistelussa: junioreiden maailmanmestaruus vuonna 2005, naisten maailmanmestaruus vuonna 2008 ja World Cup -kulta vuonna 2008.
IMDB
SAARA ELINA
Saara Elina (s. 1986) on opiskellut New Yorkissa American Academy of Dramatic Artsissa, josta valmistui vuonna 2010. Yhdysvalloissa hän on näytellyt Off-Broadway -produktioissa vuosina 2010-2012. Suomessa Saara Elina on tehnyt mainoskuvauksia ja näytellyt Kyrsyä-elokuvan lisäksi Sami Pöyryn elokuvassa Hetket (2018) ja Tommi Raution elokuvassa He jäivät (2018).
Saara Elina alkoi harrastaa muusikkovanhempiensa kannustuksesta balettia jo neljävuotiaana ja pääsi myöhemmin myös Kansallisoopperan balettikouluun. Näyttelijän ura alkoi kiinnostaa enemmän kuin baletti siinä vaiheessa kun hän pääsi opiskelemaan New Yorkiin.
IMDB
MIIKKA J. ANTTILA
Miikka J. Anttila (s. 1988 Hämeenlinnassa) näyttelee teatterissa, elokuvissa ja tv-sarjoissa sekä toimii myös tuottajana ja Kauppapaikka Tavastilan promoottorina. Hän on ollut aktiivinen teatteriharrastaja vuodesta 2005 ja tie on vienyt harrastajateatterista kohti ammattinäyttelijän uraa. Viime syksystä asti Anttila on näytellyt Hämeenlinnan Teatterin kantaesityksessä Naisia hermoromahduksen partaalla ja on Ofelia-teatteriryhmän perustajajäsen. Ofelia-ryhmän perustajajäseniä ovat myös Kyrsyä-elokuvan Neea Viitamäki ja Ria Kataja.
Kyrsyän (2017) lisäksi Anttila on näytellyt muun muasa elokuvissa Pahaa verta (2013) ja tv-sarjoissa Helppo elämä (2011) ja Ex-onnelliset (2016).
IMDB
NEEA VIITAMÄKI
Neea Viitamäki (s. 1975) on näytelmäkirjailija, teatteriohjaaja ja näyttelijä, joka on perustanut aktiivisesti toimivan Teatteribarrikadi-teatteriryhmän ja on Ofelia-teatteriryhmän perustajajäsen Miikka Anttilan ja Riia Katajan ohella.
Teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Viitamäki on valmistunut Metropoliasta vuonna 2012. Kyrsyä-elokuva perustuu hänen samannimiseen Kyrsyä-näytelmäänsä, jota esitettiin Hauholla Hovinkartanossa kesällä vuonna 2011. Viitamäki myös näyttelee Kyrsyä-elokuvassa.
IMDB
JARKKO T. LAINE
Jarkko T. Laine (s. 1969) on arvostettu elokuvaaja, joka tunnetaan muun muassa Klaus Härön elokuvien Näkymätön Elina (2003) ja Äideistä parhain (2005) kuvaajana. Jälkimmäisestä elokuvasta hän sai kuvauksen Jussi-palkinnon ja on taas tänä vuonna ehdolla Jussin saajaksi Kaiken se kestää – elokuvan kuvauksesta. Näkymätön Elina puolestaan sai parhaan kuvaajan palkinnon Olympian kansainvälisillä lasten ja nuorten elokuvafestivaalilla Kreikassa vuonna 2004.
Laine on ollut mukana yli 50 elokuvan tuotannoissa kuvaajana, käsikirjoittajana ja ohjaajna. Hänen viime vuoden töitään olivat Sielunmetsä, Kaiken se kestää ja Sorceress.
IMDB
Elonet
JOHANNA VUOKSENMAA
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaan (s. 1965 Hämeenlinnassa) laajaan yli 40 teoksen tuotantoon kuuluu niin elokuvia kuin tv-sarjoja. Hänen viimeisimpiä töitään ovat tv-sarja Ex-onnelliset (2016) ja Viikossa aikuiseksi (2015)
Hänet on palkittu useaan otteeseen: Elokuvan Nousukausi (2003) ohjauksesta hän sai Viitasaaren elokuvaviikolla kunniakirjan. Nousukausi sai myös parhaan elokuvan Jussi-palkinnon vuonna 2004. Onni von Sopanen (2006) sai Anjalankosken elokuvapalkinnon seuraavana vuonna. Vuoden parhaan käsikirjoituksen Sylvi-palkinto tuli vuonna 2014 elokuvasta 21 tapaa pilata avioliitto (2013) Klikkaa mua -tv-sarjan (2012 – 2014) käsikirjoitus palkittiin Venlalla vuonna 2012. Myös lähialaueiden ulkomaisilla festivaaleilla on tullut menestystä.
IMDB
Elonet
SIRPA HAAPAOJA
Kulttuurituottaja Sirpa Haapaoja on taiteen ja kulttuurin moniosaaja. Hän on toiminut muun muassa visuaalisten taiteiden läänintaitelijana, Kettuki ry:n toiminnanjohtajana, ja erilaisten hankkeitten projektipäällikkönä. Hänen ominta osaamistaan ovat visuaaliset taiteet, video, media, dokumentit, kulttuurin tuottaminen, tapahtumat, näyttelyt, kurssit, työpajat, verkostoituminen, erityistaide, taiteen saavutettavuus ja kulttuurimatkailu.
Sirpa Haapaojan kotisivu
Elonet
IMDB
PEKKA STRANG
Näyttelijäliitto nimesi Pekka Strangin (s. 1977) vuoden 2017 elokuvanäyttelijäksi. Hän on näytellyt noin 15 elokuvassa, joista viimeisimpiä ovat Teppo Airaksisen lyhytelokuva Katto ja Dome Karukosken Tom of Finland. Strang on näytellyt myös lukuisissa tv- ja sarjaohjelmissa kuten MTV:n C Moren Onnela-sarjassa (2018). Aiemmin hän toimi Lilla Teaternin johtajana vuosina 2005 – 2014.
Elonet
IMDB
PÄIVI RAUKKO
Hämeenlinnan sivistys- ja hyvinvointijohtaja
JOEL RITALA
Ritala opiskelee viidettä vuotta Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa pääaineenaan uskontotiede. Ritala on opiskellut myös kotimaista kirjallisuutta. Hän fanittaa viktoriaanisen Englannin naiskirjailijoita sekä elokuvakriitikko Pauline Kaelia ja hyvin monenlaisia elokuvia. Hänen mieliohjaajansa on Peter Greeneway. Ritala kirjoittaa kritiikkejä Kino Tavastille ja tahtoo tulla seuraavan kahdenkymmenen vuoden kuluessa kohtalaiseksi kriitikoksi.
JARMO VALKOLA
Jarmo Valkola työskentelee elokuvahistorian ja teorian määräaikaisena professorina Tallinnan yliopiston alaisessa Baltic, Film, Media, Arts & Communication -iinstituutissa, jossa hän luennoi, pitää seminaareja ja ohjaa kansainvälisten opiskelijoiden lopputöitä. Valkola on aiemmin toiminut Taidekasvatuksen professorina Jyväskylän yliopistossa, Innove-professorina Tallinnan yliopistossa ja mediakasvatuksen apulaisprofessorina Lapin yliopistossa. Hän on Aalto-yliopiston ja Jyväskylän ja Lapin yliopistojen dosentti, julkaissut 16 monografiaa ja 50 artikkelia. Hänen viimeisin teoksensa on Pictorialism in Cinema: Creating New Narrative Challenges, jonka julkaisi Cambridge Scholars kustantamo.
IMDB
Linkedin
Vuonna 2019
RAMI MÄHKÄ
Kulttuurihistorioitsija Rami Mähkä Turun yliopistosta kertoi festivaalilla Monty Pythonin hullun maailman genrekytköksistä ja sen komediallisista tavoista käsitellä historiaa. Mähkä on monipuolinen erityisesti anglo-amerikkalaisen populaarikulttuurin tutkija. Hän on väitellyt aiheesta ”Something Completely Historical: Monty Python, History and Comedy” (2016).
Rami Mähkän haastattelun voi lukea täältä.
NIINA MERO
Kirjailija, väitöskirjatutkija Niina Mero luennoi Shelleyn piirin kirjallisista vaikutteista ennen Haifaa Al-Mansourin elokuvaa Mary Shelley. Mero on hämeenlinnalainen brittiläiskulttuurin tuntija, jonka esikoiskirja Englantilainen romanssi (Gummerus 2019) sisältää runsaasti intertekstuaalisia viitteitä englantilaiskirjallisuuden klassikoihin.
Niina Meron haastattelun voi lukea täältä.
SUSANNA VILJANMAA
Susanna Viljanmaa säesti mykkäklassikkoa Jeanne d’Arcin kärsimys musiikilla, jonka hän oli säveltänyt tilaisuutta varten. Bass Cadet -nimelläkin tunnettu artisti on Suomen harvoja theremin-virtuooseja ja säestänyt aiemmin muun muassa Creeping Terror -kinokonsertteja ympäri Suomea. Taustalla on kymmenien vuosien kokemus musiikin säveltäjänä, tuottajana ja esittäjänä.
TANELI HILTUNEN
Turun yliopiston väitöskirjatutkija Taneli Hiltunen Akira Kurosawasta samuraikulttuurin kuvaajana. Hiltunen on historiantutkija, festivaalin järjestävän Kino Tavast ry:n varapuheenjohtaja (vuodesta 2020 puheenjohtaja) ja Filmihullu-lehden avustaja.
Hiltusen haastattelun voi lukea täältä.
Vuonna 2020
KAISA LENKKERI
Kuvataiteen lehtori, Aimokoulu. animaattori.
Vuonna 2021
ANNUKKA SCHRAM
KHKS:n lastenpsykiatrian poliklinikan psykologi
ANASTASIA LAPSUI
Elokuvaohjaaja
MARKKU LEHMUSKALLIO
Elokuvaohjaaja