Kilpailun säännöt UKK/FAQ

Lukemalla vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin (UKK/FAQ) navigoit kilpailukarikot ja lähetät kisaan kilpailukelpoisen elokuvan.


Yleistä kilpailusäännöistä

Milloin elokuva on kuvattava? Leffa on kuvattava ja työstettävä kilpailuaikana 18.5. – 31.12. 2020. Saat käyttää leffassa myös aiemmin kuvattua materiaalia, mutta pääpaino tulee olla kilpailuaikana kuvatussa.

Saako tekijöinä olla muita kuin sarjan ikäehdot täyttäviä henkilöitä? Osallistujaryhmän tärkeimmissä tehtävissä (ohjaaja, kuvaaja, leikkaaja) pitää olla sarjaehdoissa mainitun ikäiset henkilöt. Muuten elokuvissa saa käyttää kaikenikäisiä näyttelijöitä ja tuotantoavustajia.

Kuinka monella työllä voi osallistua?  Kukin työryhmä voi osallistua vain yhdellä elokuvalla.  Yksittäinen osallistuja voi olla mukana enintään kahdessa kilpailuelokuvassa. 

Millä kalustolla elokuvan voi kuvata? Voit kuvata monenlaisella kalustolla. Jopa mobiililaitteisto käy.

Mihin formaattiin elokuva on tallennettava? Elokuvat voi tallentaa seuraaviin formaatteihin: Mp4, .avi,.mov tai .AVCHD.

Mikä on sopiva kuvasuhde? Toivottu kuvasuhde on 16:9.

Mikä resoluutio tarvitaan? Resoluutiosuositus on FullHD (1920 x 1080). Muita ovat DVD (720 x 480), HD (1280 x 720) ja 4K UHD (3840 x 2160). 

Miten ikärajat vaikuttavat elokuvaani?  Tekemäsi leffan pitää sopia päätekijöiden ikäisille tai heitä nuoremmille katsottavaksi. Lue ikärajoista lisää.

Saanko julkaista työni ennen palkintojen jakoa? Saat julkaista kilpailuelokuvasi esimerkiksi netissä vasta palkintojenjaon jälkeen. 

Mitä oikeuksia kisan järjestäjällä on elokuvaani? Järjestäjällä (Hitusen hämyä -festivaali/Kino Tavast ry) on oikeus esittää elokuvasi Hitusen hämyä -festivaalilla ja työpajoissa ilman eri korvausta sekä julkaista elokuvasi tai sen osia myös verkkosivuillaan hitusenhamya.fi ja kinotavast.net tai yhdistyksen Facebook-, Instagram- tai YouTube-tileillä kisaan liittyen. Mikäli haluat kaventaa järjestäjän oikeuksia teokseesi, siitä voidaan sopia erikseen. Ota yhteyttä Viestittele-lomakkeella. 

Maksanko veroa rahapalkinnoista? Kaikista yli 100 €:n palkinnoista maksat veroa oman veroprosenttisi mukaan. Sinun on toimitettava järjestäjälle verokorttisi ja tilitietosi saadaksesi palkinnon. Palkintosumma voidaan tietyissä tapauksissa tulkita käyttökorvaukseksi elokuvan esittämisestä, mutta myös käyttökorvaus on veronalaista tuloa saajalleen. Verottajan ohjeet täältä. 


Tekijänoikeuksien noudattaminen

Mitä tekijänoikeus tarkoittaa? Esimerkiksi elokuvan ohjaajalla, käsikirjoittajalla tai musiikin säveltäjällä on oikeus määrätä oman taiteellisen työnsä käyttämisestä.

Et tee kilpailuelokuvaasi yksityiseen henkilökohtaiseen käyttöön, joten et voi käyttää tekijänoikeuden alaista aineistoa korvauksetta kilpailutyössäsi. Korvaukset ovat niin suuria, että tällaisen aineiston käyttäminen ei useinkaan ole kannattava vaihtoehto. 

Tekijänoikeuksia rikkovat leffat hylkäämme. Kysy Viestittele-lomakkeella neuvoa, jos et ole varma, mitä voit käyttää. 

Miten noudatan tekijänoikeuksia? 

Kuvat:  Et käytä elokuvassasi esimerkiksi muiden elokuvien katkelmia, tekijänoikeuden alaisia valokuvia (suoja voi raueta 70 vuotta kuvaajan kuoleman jälkeen) tai luvanvaraista arkistomateriaalia. Tuttavien valokuvia voit käyttää, jos he antavat siihen luvan. Joskus lupa tarvitaan myös kuvassa esiintyviltä, vaikka olisit itse ottanut kuvan. Kuvalähteet on mainittava.

Äänet:  Et käytä elokuvassasi esimerkiksi TV:n, radion ja kännykän ääniä. Tekijänoikeudesta vapaita CC-lisensoituja tehosteääniä ei-kaupalliseen käyttöön saattaa löytää esimerkiksi Freesound (http://www.freesound.org), johon myös Yleisradion tehostearkisto on siirretty. Omien äänitehosteiden tekeminen on suotavaa. Tehosteen lähde on mainittava.

Musiikki:  Levy-yhtiöiden levittämän kaupallisen musiikin käyttöön tarvitaan aina maksullinen lupa. Tällaista musiikkia ei voi myöskään itse esittää ilman maksullista lupaa. 

Elokuvan lopputeksteissä tulee kertoa esittämisjärjestyksessä jokaisen elokuvassa käytetyn kappaleen nimi, säveltäjä, esiintyjä, sovittaja ja sanoittaja. 

Tekijänoikeudesta vapaata musiikkia on itse sävelletty musiikki tai esimerkiksi https://incompetech.com -sivustolta ladattu musiikki. Siitäkin on lopputeksteissä mainittava säveltäjä. 

Musiikkivideon voi kuvata itse sävellettyyn tai teosto-vapaaseen musiikkiin. YouTube-musiikki ei pääsääntöisesti ole vapaasti käytettävissä elokuvaan. Edellisen kilpailun aikaan julkaisimme kaksi tekijänoikeuksia käsittelevää blogipostausta, jotka pääsääntöisesti pitävät edelleen paikkansa.

Korvauksia megahitistä vai tekijänoikeusvapaata musiikkia
Lyhytelokuvakilpailun tekijänoikeuksista

Voinko käyttää Creative Commons -lisenssin alaista materiaalia?  On olemassa monenlaisia Creative Commons -lisenssejä. Käyttömahdollisuus on katsottava tapauskohtaisesti.

Lisätietoa erilaisista lisensseistä
Creative Commonsin hakukone


Miten lähetän elokuvani kilpailuun?

Missä formaatissa elokuvani kelpaa?  Elokuvat voi tallentaa seuraaviin formaatteihin: Mp4, .avi,.mov tai .AVCHD. 16:9 on toivottu kuvasuhde. Resoluutiosuositus on FullHD (1920 x 1080). Muita ovat DVD (720 x 480), HD (1280 x 720) ja 4K UHD (3840 x 2160). 

Miten toimitan työni?   Kilpailutöiden palautusaika päättyy  31.12.2020 klo 24.00. Lähetä työsi hyvissä ajoin. Postitettuja kilpailutöitä (dvd, tikku) ei palauteta. Lähettäminen sisältää kaksi vaihetta:

1) Täytät ilmoittautumislomakkeen huolellisesti ja
2) toimitat elokuvan verkkojakeluna tai postitse. 

Miksi ilmoittautumislomake on täytettävä?   Ilmoittautumislomakkeessa ilmoitat muun muassa tekijä- ja yhteystiedot järjestäjille. Tuomaristo saa katsottavakseen elokuvat vain työryhmäsi nimellä eikä tiedä elokuvan tekijöitä arvioidessaan töitä.

Alle 18-vuotiaiden lomakkeen tiedot vakuuttaa oikeiksi täysi-ikäinen huoltaja. Vain ilmoittautumislomakkeen lähettäneet otetaan huomioon. Lue lomake jo ennen elokuvantekoon ryhtymistä ja täytä huolellisesti elokuvan valmistuttua.

Mistä löydän ilmoittautumislomakkeen?  Lomake löytyy täältä.

Millä tavalla voin toimittaa elokuvani?

Kilpailutyön voi

1.    ensisijaisesti ladata Kino Tavast ry:n Dropboxiin.

(Jos lataus ei onnistu, ota meihin yhteyttä, niin tarkistamme kansion kapasiteetin.)

2.   toissijaisesti ladata omaan Dropboxiin tai GoogleDriveen, jakaa tiedosto ja lähettää meille latauslinkki sähköpostitse osoitteella kinotavastATgmail.com (korvaa AT @-merkillä)

3.   käyttämällä WeTransfer-palvelua ja osoittamalla lähetyksen osoitteeseen kinotavastATgmail.com (korvaa AT @-merkillä)

4.   postitse muistitikulla tai dvd:lle datatiedostona tallennettuna osoitteeseen: 

Kino Tavast ry/Leffakilpailu
c/o Luonnonperintösäätiö
Raatihuoneenkatu 13 A 1
13100 Hämeenlinna

Mikäli haluat lähettää Vimeo-linkin ja salasanan tai YouTuben piilotetun linkin, sovi tästä etukäteen järjestäjän kanssa. Jos elokuvasi päätyy esitettäväksi, sovimme tällöin erikseen esitysformaatista. 

Säilytä aina alkuperäinen mahdollisimman korkealaatuinen tiedosto koneellasi myöhempää tarvetta varten.

Elokuvan lähettämisen lisäksi on ehdottomasti täytettävä myös ilmoittautumislomake, joka löytyy täältä.  Alle 18-vuotias tarvitsee ilmoittajaksi ja yhteyshenkilöksi aikuisen. 

Laita ilmoittautumislomakkeeseen elokuvan nimi ja tekijäryhmän nimimerkki tiedoston nimeksi.

Milloin kilpailutöitä voi alkaa lähettää?  Kilpailutöitä otetaan vastaan 1.10. – 31.12.2020 välisenä aikana. Suosittelemme lähettämään hyvissä ajoin eikä viimeisessä ruuhkassa. Vältät näin mahdolliset tekniset ongelmat.  

Mistä tiedän, että työni on vastaanotettu?   Työryhmän yhteyshenkilö saa sähköpostiin vastauksen lähetyksen perille saapumisesta viimeistään viikon kuluttua lähettämisestä. Jos olet alle 18-vuotias, tieto tulee siis ryhmän täysi-ikäiselle yhteyshenkilölle. 

Milloin saan tietää tulokset?  Tulosten julkistamisaikataulusta informoidaan, kun se on varmistunut. Tuomariston tarvitsema mietintäaika riippuu muun muassa kilpailuun saapuneiden töiden määrästä ja tuomareiden muusta työtilanteesta alkuvuodesta. 

Kannattaako Hitusen hämyä -sivulla käydä kilpailun aikana?  Kannattaa. Kisan aikana voidaan julkaista kilpailua koskevia tiedotteita ja vinkkejä blogissa ja kilpailusivulla. Myös palkinnoista kerrotaan tarkemmin. Tarvittaessa myös sääntöjä voidaan tarkentaa.

Ajankohtaiset kilpailu-uutiset päivitetään sivulle hitusenhamya.fi, Facebookin ja Instagramin @hitusenhamya-sivulle. Kisasta kerrotaan myös www.kinotavast.netfilmreel


Suunnitteluvinkkejä

Mitkä kysymykset voivat tukea suunnittelua? 

 • Mikä on mun leffan pontti? 
 • Mikä on pienin mahdollinen suuri tarina?
 • Mikä olisi ainutkertainen tapa toteuttaa se? 
 • Mitkä ydinkohtaukset tarvitsen?
 • Miten herätän katsojan odotukset? 
 • Miten aloitan ja lopetan?
 • Jätänkö katsojalle mahdollisuuden tulkita?
 • Näytänkö, todistanko, vihjaanko?

Mikä on elokuvailmaisulle tyypillistä?

Näyte-esimerkit poimittu Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Kavin elokuvapolulta. 

Mistä saisin lisätietoa?

Elokuvailmaisua voi oppia katsomalla monipuolisesti erilaisia elokuvia ja itse kokeilemalla. Julkaisemme myöhemmin blogissa lisää vinkkejä sivustoista, jotka opettavat elokuvakerrontaa tai joilla on julkaistu nuorten tekemiä elokuvia.

filmreel


Kuka leffakilpailun järjestää? 

Mikä Hitusen hämyä?  Kino Tavast järjestää lyhytleffakisan nyt toista kertaa. Se on osa Hitusen hämyä -elokuvafestivaalin ohjelmaa. Katso kuvia ja videoita vuoden 2017 – 2018 tapahtumasta. 

https://hitusenhamya.fi/elokuvat/vlogitarinoita-ja-kuvakertomuksia/
https://hitusenhamya.fi/lyhytelokuvakilpailun-palkitut-elokuvat/

Mikä Kino Tavast ry?  Leffakisan järjestäjä on hämeenlinnalainen elokuvanystävien kulttuuriyhdistys https://kinotavast.net

Yhdistys haluaa kisan avulla kannustaa ja innostaa nuoria elokuvantekijöitä ja tarjota osallistujille elokuva-alan ammattilaisten ja asiantuntijoiden rakentavaa palautetta sekä ottaa nuorten elokuvia mukaan festivaalinäytöksiin. Kilpailu on osa yhdistyksen elokuvakasvatustoimintaa ja myös elokuvakulttuurin kehittämistyötä.


filmreel

Kertaus: Mistä osiosta mitäkin vastauksia löytyi?


A. Yleistä kilpailusäännöistä

 • Milloin elokuva on kuvattava?filmreel
 • Saako tekijöinä olla muita kuin sarjan ikäehdot täyttäviä henkilöitä?
 • Kuinka monella työllä voi osallistua?
 • Millä kalustolla elokuvan voi kuvata?
 • Mihin formaattiin elokuva on tallennettava?
 • Mikä on sopiva kuvasuhde?
 • Mikä resoluutio tarvitaan?
 • Miten ikärajat vaikuttavat elokuvaani?
 • Saanko julkaista työni ennen palkintojen jakoa?
 • Mitä oikeuksia kisan järjestäjällä on elokuvaasi?
 • Maksanko veroa rahapalkinnoista?

B. Tekijänoikeuksien noudattaminen

 • Mitä tekijänoikeus tarkoittaa?
 • Miten noudatan tekijänoikeuksia?
 • Voinko käyttää Creative Commons -lisenssin alaista materiaalia?

C. Miten lähetän oman elokuvani kilpailuun?

 • Missä formaatissa elokuvani kelpaa?
 • Miten lähetän elokuvani?
 • Miksi pitää täyttää imoittautumislomake?filmreel
 • Milloin kilpailutöitä voi alkaa lähettää?
 • Mistä tiedän, että työni on vastaanotettu?

D. Suunnitteluvinkkejä

 • Mitkä kysymykset voivat tukea suunnittelua?
 • Mikä on elokuvailmaisulle tyypillistä ?
 • Mistä voin saada lisätietoa?

D. Miten lähetän oman elokuvani kilpailuun?

 • Missä formaatissa elokuvani kelpaa?
 • Miten toimitan työni?
 • Miksi pitää täyttää imoittautumislomake?filmreel
 • Milloin kilpailutöitä voi alkaa lähettää?
 • Mistä tiedän, että työni on vastaanotettu?

E.  Kuka leffakilpailun järjestää? 

 • Mikä Hitusen hämyä?
 • Mikä Kino Tavast?

filmreel


 

Palaa sivulle lyhytleffakisa
Teema
Tuomarit
Palkinnot
Siirry sivulle elokuvakilpailu