Hitusen hämyä 12.11.: The Colour Out of Space – kunnianhimoinen Lovecraft -indie

H. P. Lovecraft on tuttu nimi kauhukirjallisuudesta, mutta vähemmän tunnettua on se, että Lovecraftin tarinat käyvät usein myös tieteistarinoista. Tämä pätee erityisesti hänen myöhäisempään tuotantoonsa, jossa ”Suurten muinaisten” asuinpaikat sijoittuvat usein jonnekin ”tähtien taakse”. Väri avaruudesta on yksi sellaisista, vieläpä eräs omaperäisimmistä, ja lähitulevaisuudessa väijyvän ekokatastrofin näkökulmasta samalla myös yksi ajankohtaisimmista. Omaperäisen tarinasta tekee se, että vieras elämänmuoto ilmenee maan ihmisille värin muodossa. Ajankohtaisen se, että elämänmuoto saa luonnon sekoamaan.

Lovecraftin tarinoista on tehty elokuvia tasaiseen tahtiin, mutta jostain syystä varsin huonolla menestyksellä. Yksi harvoista onnistumisista on saksanvietnamilaisen Huan Vun vuonna 2010 ohjaama pienen budjetin saksalainen indie-tuotanto Die Farbe, jonka suomenkielinen nimi on alkuperäistarinan mukaisesti Väri avaruudesta. Ohjaajana Vu on meillä Suomessa suhteellisen tuntematon; hän on ohjannut kaksi indie-elokuvaa ja työstää parhaillaan kolmatta.

The Colour Out of Space on joka tapauksessa erinomainen esimerkki siitä, etteivät miljoonabudjetti tai nimekkäät tekijät ratkaise lopputulosta, sillä se päihittää liki kymmenen vuotta myöhemmin valmistuneen Richard Stanleyn ohjaaman amerikkalaisversion The Color Out of Space mennen tullen. Siinä missä Stanleyn versio on näyttävillä erikoistehosteilla kuorrutettu hengetön rutiinituotanto, Vun tulkinnassa loistaa kunnioitus alkuperäistarinaa kohtaan. Vun elokuvasovitus on tuotantoarvot huomioon ottaen visuaalisesti uskomattoman kunnianhimoinen, paikoin kokeellinenkin, ja mustavalkokuvaus vain korostaa vieraan elämänmuodon toismaailmallisuutta, kun se värillisenä hahmona lopulta näyttäytyy.

Tarina alkaa, kun maahan iskeytyy mystinen meteoriitti. Tutkimusryhmä saapuu selvittämään mistä on kyse, mutta selvyyttä ei löydy. Lähistön kasvit alkavat kuitenkin pian tapauksen jälkeen kukoistaa ja pellot tuottaa luonnottoman runsasta satoa, mutta sadonkorjuun aikaan käy ilmi, että kaikki on syömäkelvotonta. Jokin tuntematon on saastuttanut maan ja alkaa vaikuttaa myös ihmisiin.

Lovecraftin tarinoille ominaiseen tapaan ihmisellä ei ole erityisasemaa universumissa, vaan ihmiskunta on suurempien voimien armoilla. Ominaista on niin ikään se, että ihmiset yrittävät hallita voimia joita eivät tunne ja käyttää niitä hyödykseen, mutta eivät kykene kumpaankaan. Vun The Colour Out of Space on hieno kunnianosoitus Lovecraftin samannimiselle tarinalle ja samalla muistutus siitä mitä seuraa, kun luonto ei enää toimikaan niin kuin sen pitäisi. /Timo Miettinen

Hitusen hämyä 2022 Goes Sci-Fi: Huan Vu, The Colour Out of Space (Die Farbe, Saksa 2010) la 12.11. klo 13.00 Idänpään Torppa. 86 min. K16. Eng. tekstitys.