Hitusen hämyä 12.11.: Memory: The Origins of Alien – dokumentti klassikon syntytarinoista

Alien – kahdeksas matkustaja (1979) oli aikanaan rajoja rikkova sci-fi-kauhu-seikkailu, ja se tunnetaan pitkälti ohjaajansa Ridley Scottin sekä kuvataiteilija H. R. Gigerin hengentuotteena. Alienin tarina alkoi kuitenkin jo paljon ennen kuin Scott oli edes kuullut Alienista, puhumattakaan siitä, että olisi ryhtynyt visioimaan tarinaa. Alexandre Philippen dokumenttielokuvassa Memory: The Origins of Alien jäljitetään Alienin tarinan taustoja ja tarkastellaan elokuvan lähtökohtia sekä elokuvaan liittyvää symboliikkaa.

Philippe on ansainnut kannuksensa elokuvamaailmaan liittyvillä dokumenttielokuvillaan, ja Alien-dokumentissa hän on mitä omimmassa elementissään. Philippe nostaa Alienin isähahmoksi käsikirjoittaja-ohjaaja-konseptisuunnittelija Dan O’Bannonin. Hän seuraa O’Bannonin elämänkaarta ja tarkastelee niitä vaikutteita, joiden pohjalta Alienin tarina vähä vähältä kehittyi siihen muotoon, mikä valkokankaalla lopulta nähtiin. Kaiken lähtökohtana oli O’Bannonin ja käsikirjoittaja Ronald Shusettin vuonna 1976 yhdessä ideoima alkuperäistarina Starbeast, mutta sekään ei syntynyt tyhjästä vaan oli tulosta O’Bannonin jo 1970-luvun alussa luonnostelemasta tarinanpoikasesta nimeltä Memory.

Philippe menee kuitenkin vielä sitäkin pidemmälle ja etsii johtolankoja 1950-luvun sci-fi -elokuvista, sarjakuvista ja sitäkin vanhemmasta sci-fi-kirjallisuudesta sekä kuvataiteen historiasta ja muinaisesta mytologiasta. Lopputuloksena on tyypillistä making oftyylistä ”dokumenttielokuvaa” paljon syvällisempi tutkielma sci-fi genren historiasta ja tuntemattomia maailmoja kohtaan kautta historian tunnetusta pelonsekaisesta uteliaisuudesta, joka ilmenee varhaisimmissa muodoissaan myyteissä ja mytologioissa.

Memory: The Origins of Alien sisältää paljon visuaalista aineistoa paitsi Alien-elokuvasta, myös sen suunnittelusta ja inspiraation lähteinä toimineesta kuvamateriaalista. Philippe on lisäksi haastatellut suurta joukkoa Alienin tekoon osallistuneita henkilöitä näyttelijöistä tekniseen henkilökuntaan, ja ääneen pääsevät myös edesmenneen O’Bannonin sekä Gigerin omaiset. Erityisen mielenkiintoisia ovat dokumenttielokuvan viittaukset kuvataiteen historiaan. On jotenkin kummallista, että niinkin visuaalisen ilmaisumuodon kuin elokuvan analyyseissa harvemmin käsitellään sitä, mistä nimenomaan visuaaliset vaikutteet ovat periytyneet. Memory: The Origins of Alien on erinomainen johdatus Alienin maailmaan ja sci-fi -lajityypin populaarihistoriaan. /Timo Miettinen

Hitusen hämyä 2022 Goes Sci-Fi: Alexandre Philippe, Memory: The Origins of Alien (USA 2019) la 12.11. klo 16.00 Idänpään Torppa. 95 min. K16. Suom. tekstitys. Lue myös Alien – kahdeksas matkustaja (1979) -kritiikki.