Hitusen hämyä 13.11.: Unikeko – nostalgisen koomista törmäilyä ajassa

Woody Allenin ohjaamassa tieteiskomediassa Unikeko (1973) jazz-muusikko ja terveysruokaputiikin pyörittäjä Miles Monroe (Woody Allen) joutuu erehdyksessä syväjäädytetyksi ja herää 200 vuoden päästä, vuonna 2173. Tahaton ajassa matkustaminen kauas tulevaisuuteen tarjoaa perustavaa laatua olevan ristiriidan ja puitteet Allenin hahmon hulvattomille törmäilyille. Elokuva itsekin on matkustanut ajassa jo kohta 50 vuotta ensi-illastaan, eikä sen viihdyttävyys ole iän myötä hävinnyt.

Suomen televisiokanavilla elokuvaa on esitetty vuosikymmenien aikana vain neljä kertaa. Itse olen elokuvan 80-luvulla VHS-nauhalta päässyt näkemään, ja siitä jäi vain hämäriä muistikuvia. Vuosia myöhemmin, internetin hakukoneiden avustuksella, selvisi lopulta mieltäni kalvanut mysteeri: Missä elokuvassa monista draamaelokuvistaan tunnettu Woody Allen mukamas hassuttelee folioon käärittynä? Juuri muuta en lapsena nähdystä elokuvasta muistanut ja kyllä, tämäkin mainio kohtaus elokuvan alkupuolelta löytyy.

Elokuvan naispääosaa tähdittää monien Allenin elokuvien tapaan Diane Keaton, joka on tunnettu myös Kummisetä-trilogiasta. Tästä yhteydestä johtuneekin, että elokuvassa nähdään hauskana yllätysnumerona Keatonilta varsin osuva ja uppoava Marlon Brando -imitaatio. Tämä kuvastaa osaltaan elokuvan irtonaista ja kepeää tunnelmaa. Diktaattorin ja vastarintaliikkeen varaan rakenneltu juonellinen tarinakin elokuvassa toki on, mutta sen merkitys kokonaisuuden kannalta on oikeastaan sivuseikka.

Elokuvan ääniraidalla soi dixieland-jazz, joka tuo mieleen mykkäkomedioiden ja slapstick-huumorin kultakauden. Lisävivahteena kuullaan myös Allenin itsensä soittamaa klarinettia. Elokuvassa ei lavastuksen tai minkään muunkaan suhteen ole haettu niinkään uskottavaa tulevaisuuden visiota, vaan humoristista elämystä ja luovaa vapautta. Unikeko edustaa varhaisempaa, komediallisempaa puolta Woody Allenin tuotannosta ja on ilahduttavaa katsottavaa muillekin kuin vannoutuneille Allenin elokuvien ystäville.  /Risto Huovinen

Hitusen hämyä 2022 Goes Sci-Fi: Woody Allen, Unikeko (Sleeper, USA 1973) su 13.11. klo 16.30 Idänpään Torppa. 89 min. K12. Suom. tekstitys. Päärooleissa Woody Allen ja Diane Keaton.