Entä jos avaisit portin vaihtoehtoiseen todellisuuteen?

Scifi-elokuvien maailma poikkeaa usein suuresti reaalimaailmastamme, mutta silti teemat ovat polttavan ajankohtaisia: ilmastokatastrofin seuraukset, epädemokraattiset koneistot, organismit joiden toimintaa emme täysin ymmärrä ja pysty ennakoimaan…

Kiinnostuitko? Tarjoamme Hämeenlinnassa elämyksellisen viikonlopun 11.–13.11. Hitusen hämyä 2022 Goes Sci-Fi -festivaalilla, joka täyttää viihtyisän Idänpään Torpan ja Olutravintola Birgerin kabinetin taatusti erilaisella tunnelmalla! Tapahtuman järjestää Kino Tavast yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin ja Olutravintola Birgerin kanssa.

Scifi johdattaa kohti tuntematonta turvallisesti valkokankaan toiselta puolelta. Samalla se peilaa omaa todellisuuttamme, ja verhottu yhteiskuntakritiikki kuuluu siihen olennaisesti. Festivaalin ohjelmasta vaikkapa koko perheen WALL-E (2008) ja Oscarit Parasitesta pokanneen Bong Joon-hon Snowpiercer (2013) haluavat varoittaa meitä tulevasta. Tai miksei myös muistuttaa menneisyydestä, kuten pienen budjetin saksalainen indie-tuotanto The Color Out of Space (2010) omalla tavallaan tekee.

Tieteisfiktio ei genrenä aseta reunaehtoja elokuvien visioille. Stanley Kubrickin 2001: Avaruusseikkailu (1968) ja Ridley Scottin Alien (1979) lähestyvät samojakin tuntemattoman kohtaamisen kysymyksiä kerronnallisesti hyvin eri tavoilla. Ne ovat muodostuneet yhtäläisiksi klassikoiksi, jotka inspiroivat niin elokuvantekijöitä kuin katsojiakin kautta maailman.

Eipä unohdeta viihdyttävyyttä. Kun irti päästetään loputtoman omaperäinen huumori, saadaan aikaan etkonäytöksemme, britti Edgar Wrightin The World’s Endin (2013) kaltainen vauhdikas ilotulitus tai satiirinen aikakone Woody Allenin Unikeon (1973) tapaan.

Päästään myös asiantuntijatiedon äärelle. Väitöskirjatutkija ja suomentaja Eero Suoranta luennoi jo ke 9.11. klo 18.00 Hämeenlinnan pääkirjaston Leino-salissa. Hänen otsikkonaan on ”Kiinalaisen scifi-elokuvan huikea nousu ja häkellyttävä historia”. Festivaalilauantaina klo 15.00 Idänpään Torpalla puolestaan FT Markku Soikkeli, joka on kirjoittanut mm. scifi-tietokirjoja ja -romaaneja, valottaa näkökulmaa ”Avaruushirviöt ja pelko scifi-elokuvissa”.

Scifi-elokuvat ovat muutakin kuin avaruusolentoja, kiiltäviä aluksia ja hämmästyttävää (ääni)maisemaa, vaikka niissä piilee osa viehätyksestä. Genreä avoimin mielin katsomalla huomaa, että scifissä on myös voimaa toimia keskustelunavaajana vaikkapa maapallon ja sen väestön kohtalosta ja vierauteen suhtautumisesta. Toivo ei välky liian kaukana.

Liput 10 € Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai ovelta näytöspäivinä puoli tuntia ennen näytöksen alkua maksupäätteellä ja käteisellä.

Tervetuloa ainutkertaiselle festivaalille, joka on teemaltaan Suomen mittakaavassa harvinaisuus!  /Festivaalijohtaja Taneli Hiltunen