Hitusen hämyä 12.11.: Alien – kohtaa pelkosi

Brittiläinen ohjaajavisionääri Sir Ridley Scott on jättänyt scifi-genreen useampaan otteeseen lähtemättömän jäljen ohjauksillaan. Hänen historialliset spektaakkelinsa ovat niin ikään saavutuksia, joita harvempi edes lähtisi suunnittelemaan, saati toteuttamaan, mutta juuri scifin saralla hän on tiimeineen päästänyt mielikuvituksen vapaaseen lentoon. Blade Runner (1982) nousi nopeasti genren peruskaanoniin, ja jo sitä ennen sinne ampaisi kokonaisen elokuvasarjan avannut moderni klassikko Alien – kahdeksas matkustaja (1979).

Tarinan alussa kaupallinen avaruusalus Nostromo on matkalla kotiin Maahan, kun se vastaanottaa kaukaiselta kuulta lähetetyn kryptisen hätäsignaalin. Asiaa paikan päällä tutkiessaan miehistö löytää omituisen aluksen – tai mikä se nyt onkaan. Sieltä palaavan tiedustelupartion mukana Nostromoon pääsee ominaisuuksiltaan hämmentävä olio, jota aluksen ”Äidiksi” kutsuttu tietokonekaan ei tunne. Pian alkaa epätoivoinen ja tappava jahti.

Tehosteista Oscar-pystillä palkittu ja lavastuksesta ehdokkaana ollut visuaalinen toteutus on vaikuttava sekoitus futuristisuutta ja selittämätöntä alkukantaisuuden tuntua. Nostromossa vastaan tulee keinovalon vihreäksi sävyttämiä huoneita, sähkönsinisyyttä, ohjaamoon ja tietokonehuoneeseen koottua teknologiaa sekä pitkään käytössä olleilta näyttäviä konehuone- ja varastotiloja. Alienien ”kotiluola” puolestaan on jo itsessään kuin jokin valtava muinainen olento, ja festivaalimme juliste on saanut innoitusta juuri siitä.

Koska miehistön jäsenet ovat tietokonetta lukuun ottamatta ainoat puheroolit koko elokuvan aikana, heidän näyttelijänsä ovat paljon vartijoina – ja suoriutuvat loistavasti. Mainittakoon Sigourney Weaver kolmannen upseerin Ellen Ripleyn roolissa, joka on nostettu feministiseksi ikoniksi, ja edesmennyt brittilegenda John Hurt, jonka hahmon kohtalosta on eittämättä tullut Alienin tunnetuin kohtaus. Myös etenkin Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton ja Yaphet Kotto pääsevät ilmentämään eri tavoin pelkoa ja kohtaamaan sen silmästä silmään.

Genrestä riippumatta velhoutensa osoittanut Jerry Goldsmith loi aavemaisen ja epämääräisen uhkaavan musiikin, joka sulautuu muuhun äänimaailmaan täydellisesti. Painostavan tunnelman hienovaraisena korostajana Goldsmith kääntää vähitellen ruuvia yhä kireämmälle mutta tietää myös tarkalleen, milloin musiikin on syytä olla vaiti.

Alienista saa paljon irti avaruudellisena trillerinä, jossa harkiten käytetyt kauhuelementit ovat tarinan palveluksessa. Sen taustalle kätkeytyy kuitenkin myös monia kulttuuri- ja taidehistoriallisia viittauksia ja myyttisiä esikuvia. Ne valottuvat ennen itse elokuvaa nähtävässä dokumentissa Memory: The Origins of Alien (2019), josta voi lukea lisää Timo Miettisen kritiikistä. Samoin aiheeseen liittyy mm. scifi-tietokirjoja ja -romaaneja kirjoittaneen FT Markku Soikkelin festivaaliluento ”Avaruushirviöt ja pelko scifi-elokuvissa”.  /Taneli Hiltunen

Ridley Scott, Alien – kahdeksas matkustaja (Alien, Britannia/USA 1979) la 12.11. klo 18.00 Idänpään Torppa (Torpantie 16). 116 min. K16. Suom. tekstitys. Päärooleissa Sigourney Weaver, John Hurt ja Tom Skerritt.