Hitusen hämyä -etko 11.11.: The World’s End – maailmanlopun meininkiä oluttuoppien ääressä

Mitä yhteistä on peribrittiläisellä pubikierroksella ja avaruusolentojen invaasiolla? Eipä juurikaan, mutta kun asialla on sukupolvensa omaperäisimpiin ohjaaja-käsikirjoittajiin lukeutuva britti Edgar Wright (s. 1974), vastaus kuuluu: paljonkin!

The World’s End (2013) on tarinaltaan ja hahmoiltaan täysin itsenäinen osa ”Cornetto-trilogiaa”, joka on saanut epävirallisen nimensä kolmen maun jäätelöstä. Gary King (Simon Pegg), kaveripiirinsä muinainen kuningas (lähinnä sukunimensä takia) kokoaa porukkansa vanhoille kotikulmille ”Kultainen maili” -kierrokselle, joka jäi kesken hurjassa nuoruudessa. Edessä ovat fiktiivisen Newton Havenin pikkukaupungin 12 pubia ja 12 tuoppia.

Autonrähjän soittimeen unohtuneesta c-kasetista alkaen Gary on valmis sukeltamaan hetkeksi nostalgiseen menneisyyteen, mutta hänen toverinsa (trilogian aiemmista osista tutut Nick Frost ja Martin Freeman sekä Paddy Considine ja Eddie Marsan) suhtautuvat häneen varauksella ja kyseenalaistavat koko tempauksen mielekkyyden.

Meno alkaa kuitenkin oluttuoppien kertyessä löytää uomansa, kunnes eräässä miestenhuoneessa paljastuu, että käynnissä on galaktisten voimien inha salajuoni. Kaverukset saavat nopeasti paljon muutakin ajateltavaa kuin että päästäänkö tällä kertaa aina The World’s End -nimiseen pubiin asti vai ei.

Elokuvassa vitsaillaan ”viidestä” muskettisoturista, mutta hahmojen sukunimet osoittavat ritaritarinoiden suuntaan: King, Prince, Chamberlain, Knightley, Page. Vaikka huumori ja persoonat kuvastavatkin lähinnä miehisyyden eri puolia, varsinkin Rosamund Pike pitää huolen, että naisetkaan eivät jää toimettomiksi ja sanattomiksi kierrosten kasvaessa.

Lennokas ja letkeä musiikki (mm. The Soup Dragonsin ”I’m Free”, The Sisters of Mercyn ”This Corrosion” ja Kylie Minoguen ”Step Back In Time”) vie suoraan 80- ja 90-luvun taitteeseen. Kuten Wrightin muissakin ohjauksissa, biisien käyttö on viimeisen päälle persoonallista, pilke silmäkulmassa, ja leikkaus rullaa vaivattomasti. Siinä kelpaa näyttelijöiden irrotella, mutta eipä unohdeta, että kaiken nokkelan huumorin ja toiminnan läpi nousevat puhuttelemaan ystävyyssiteiden, oman identiteetin löytämisen ja erilaisuuteen suhtautumisen teemat.

Tervetuloa avaamaan Hitusen hämyä -festivaali Olutravintola Birgerin kabinetin rentoon tunnelmaan! ”To the bitter end – or lager end!”  /Taneli Hiltunen

Hitusen hämyä 2022 Goes Sci-Fi: Edgar Wright, The World’s End (Britannia 2013) pe 11.11. klo 18.00 Olutravintola Birgerin kabinetti. 109 min. K12. Suom. tekstitys. Käsikirjoitus Simon Pegg ja Edgar Wright. Päärooleissa Simon Pegg, Nick Frost, Paddy Considine, Rosamund Pike, Martin Freeman ja Eddie Marsan.