Onnistunut festivaali poikkeusoloista huolimatta!

Viikko on vierähtänyt Hitusen hämyä -festivaalista, jolla Kino Tavast tarjosi jo viidettä kertaa klassikkoja, uusia elokuvia ja ennakkoluulottomia keskustelunavauksia. Valtaosa yleisöstä oli Hämeenlinnasta ja lähiseuduilta, mutta Forssasta ja Turustakin asti saapui katsojia. Järjestelyt sujuivat mutkattomasti, ja elokuvavalinnat saivat kiitosta.

Jumalan morsiamen ohjaajien Anastasia Lapsuin ja Markku Lehmuskallion vierailu keräsi suurimman yleisön, ja molemminpuolinen innostus välittyi mieltä lämmittävästi. Nenetsien arki ja kulttuuri avautuivat ainutkertaisella tavalla.

Festivaalivieraat Anastasia Lapsui ja Markku Lehmuskallio. Kuva: Taneli Hiltunen

Myös psykologi Annukka Schramin johdolla käyty keskustelutilaisuus System Crasherin jälkeen nosti esiin arvokkaita asioita, etenkin sen, että lasten vakaviin käytöshäiriöihin tulee suhtautua oikealla tavalla ymmärtävästi. Valkokankaalla nähtyjen rajujen ja ahdistavien tilanteiden käsittely on yhtä tärkeää kuin tosielämässäkin.

Etkonäytöksessä kuultiin naurunremakka jos toinenkin, kun Kuollut mies ei palttoota kaipaa osoitti absurdin huumorin tarttuvuuden. Samalla lyötiin alkutahdit uudelle yhteistyökuviolle Olutravintola Birgerin kanssa, joten jatkoa seuraa lähiaikoina!

Vastapainoa vakavammille aiheille tarjosi myös hullunhauska ja lumoava tšekkiläisen Karel Zemanin tulkinta paroni Munchausenin uskomattomista seikkailuista. Sen loputtomaan visuaalis-musiikilliseen kekseliäisyyteen ihastui ilmaisnäytöksen kaikenikäinen yleisö. Kino Tavastin tavoite tutustuttaa katsojat myös vähemmälle huomiolle jääviin elokuvakulttuureihin edistyi jälleen.

Yhteistyö tietyn maan kieleen ja kulttuuriin keskittyvien yhdistysten ja instituuttien kanssa palasi festivaaliagendalle menestyksekkäästi. Hitusen hämyä on jatkossakin vahvasti monikulttuurisen elokuvan asialla – dokumentteja unohtamatta.

Hämeenlinnan oma elokuvafestivaali saavutti poikkeusolojen jatkumisesta huolimatta taloudellisen tavoitteensa, mistä kiitos kuuluu tapahtumassa käyneille katsojille, talkoolaisille ja yhteistyökumppaneillemme. Tästä on mukava aloittaa ensi vuoden ohjelmiston ja järjestelyjen suunnittelu! Halutessaan Kino Tavastille saa esittää toiveita ja ehdotuksia ensi vuoden festivaalin ja tapahtuman tulevaisuuden suhteen.

Vielä kerran kiitos kaikille unohtumattomista hetkistä hämyisessä tunnelmassa! /Taneli Hiltunen

Vauhdikasta menoa paroni Munchausenin tapaan. Artikkelikuvassa on käynnissä etkonäytös Olutravintola Birgerissä. Kuvat: Taneli Hiltunen