Kuollut mies ei palttoota kaipaa – parodinen kunnianosoitus film noirille

Rigby Reardon (Steve Martin) on kovapintainen yksityisetsivä, jonka toimiston ovelle ilmaantuu eräänä iltana viehättävä ja tyylikäs Juliet Forrest (Rachel Ward). Hänen tiedemiehenä ja haisevien juustojen valmistajana työskentelevän isänsä kerrotaan kuolleen hämärissä olosuhteissa. Rigby päättää käynnistää tutkimukset. Vaarallisten käänteiden, hersyvän tilannekomiikan ja mehevien sutkauksien maustama tapaus käy entistä sotkuisemmaksi, kunnes johtolangat alkavat osoittaa kohti erästä Perun edustalla sijaitsevaa saarta…

Film noir -dekkari on jo itsessään taitolaji, mutta sitä se on vielä tuplasti, jos elokuvan tavoitteena on samanaikaisesti käydä niin parodiasta kuin rakkaudella tehdystä kunnianosoituksestakin. Carl Reiner tiimeineen on onnistunut tässä esimerkillisesti. Jo Miklós Rózsan nostalgisen musiikin ensitahdit ja sateisen suurkaupungin kehystämät tyylikkäät alkutekstit virittävät aistit suoraan 1940-luvulle.

Steve Martin puolestaan hoitaa uskomattomalla ketteryydellä hyppelyn genreautenttisuuden ja äkkiväärän hillittömyyden välillä. Myös Rachel Ward tekee neuvokkaana, sanavalmiina ja sarkastisena Julietina enemmän kuin osuutensa, ja heidän saumaton yhteispelinsä mahdollistaa visuaalisen vitsin jos toisenkin.

Martinin ja Wardin lisäksi tarinassa ”käväisee” hengästyttävä lista film noirin kultakauden tähtiä, mm. Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Barbara Stanwyck, Charles Laughton, Ava Gardner, Veronica Lake ja Kirk Douglas! Jaa mitenkö? Se täytyy tulla todistamaan paikan päälle!

Vielä kun soppaan lisätään salaperäinen ”cleaning woman” ja dekkarimme pyjamasta tunnontarkasti huolta pitävä poliisi Carlos (Reni Santoni), on pokerinaamalla vedetty hilpeä puolitoistatuntinen valmis. Tervetuloa saamaan hyvät naurut ja avaamaan festivaali Olutravintola Birgerin rentoon tunnelmaan! /Taneli Hiltunen

Hitusen hämyä -festivaalin etkonäytös: Carl Reiner, Kuollut mies ei palttoota kaipaa (Dead Men Don’t Wear Plaid, USA 1982) pe 12.11. klo 18.00 Olutravintola Birgerissä. 85 min. K16. Suom. tekstitys. Päärooleissa Steve Martin ja Rachel Ward. Liput (10 €) Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi/.

Näytöksen tukijana Olutravintola Birger.