Paroni Munchausenin uskomattomat seikkailut

Jokainen tuntee vapaaherra Karl Friedrich Hieronymus von Munchausenin hullunhauskat seikkailut ainakin nimeltä. Harvempi on kuitenkaan nähnyt tšekkiläisen Karel Zemanin vuonna 1962 ohjaaman railakkaan animaatiotulkinnan – tai miksi sitä sitten pitäisikään kutsua. Zeman nimittäin yhdistää elokuvassaan The Fabulous Baron Munchausen erilaisia animaatiotekniikoita, erikoistehosteita ja näyteltyä draamaa niin ainutlaatuiseksi elävän kuvan karnevaaliksi, että sen jäljittelemätön visuaalinen tyyli päihittää edelleenkin kekseliäisyydessään minkä tahansa modernimman tulkinnan.

Vaikka Zeman onkin meillä suhteellisen tuntematon suuruus, hänen vaikutuksensa näkyy useammankin maailmalla menestyneen ohjaajan elokuvissa. Esimerkiksi Tim Burton ja Monty Python -ryhmästä tuttu Terry Gilliam ovat tunnustaneet velkansa Zemanille. Varsinkin Gilliamin animaatioissa vaikutteet käyvät ilmi vastaansanomattomasti, ja Gilliam onkin sanonut suoraan, että ”Zeman teki sen, mitä itse edelleen vain yritän tehdä”. Voiko absurdi ja surrealistinen elokuvailoittelu enää parempaa suositusta saada? /Timo Miettinen

Karel Zeman, The Fabulous Baron Munchausen (Baron Prášil, Tšekkoslovakia 1962) su 14.11. klo 12.30 Museo Militarian elokuvasalissa (2. kerros). 84 min. S. Eng. tekstitys. Päärooleissa Milos Kopecký, Rudolf Jelínek ja Jana Brejchová. ILMAISNÄYTÖS. Lippujen varaaminen Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai elokuvasalin ovelta esityspäivänä klo 12.00 alkaen.

Näytöksen tukijana Suomi–Tšekki-seura.

Paroni Munchausen ja ruhtinatar Bianca. Kuva: Tamasa (myös artikkelikuva)
Malja ”Kuu-ihmiselle”! Kuva: Tamasa