System Crasher – auttamisen vaikeus

System Crasher (2019) on elokuva, joka ei päästä katsojaansa helpolla. Se kertoo 9-vuotiaasta Bennistä (Helena Zengel), jolla on tunnesäätelyn ongelmia ja joka saa vaikeita raivokohtauksia, joiden johdosta hänen kanssaan on hankalaa tulla toimeen. Jopa hänen oma äitinsä pelkää häntä, eikä uskalla ottaa häntä kotiin Bennin hartaista toiveista huolimatta. Bennin oma sosiaalityöntekijä rouva Bafane (Gabriela Maria Schmeide) tekee parhaansa, mutta seinä on vastassa monessa suunnassa ja Bennyä pallotellaan paikasta toiseen. Lopulta Benni saa avuksi vihanhallintaan koulutetun kouluavustajan Michan, joka onnistuukin saamaan kontaktin tyttöön.

Elokuva on hyvin ajankohtainen. Se antaa melko lohduttoman kuvan lastensuojelun resursseista Saksassa ja samoista asioistahan puhutaan tällä hetkellä paljon myös Suomessa. Elokuva on aiemmin lyhytelokuvia ja dokumentteja tehneen Nora Fingscheidtin ensimmäinen pitkä fiktioelokuva. Elokuvaa suunnitellessaan hän teki pitkään taustatyötä ja tutustui lastensuojelun maailmaan viettämällä runsaasti aikaa lastenkodeissa, lastenpsykiatrisilla osastoilla ja erityistä tukea tarvitsevien lasten koululuokissa.

Bennin hahmo perustuukin niihin todellisiin lastensuojelun tapauksiin, joihin Fingscheidt tutustui taustatyötä tehdessään. Fingscheidt teki pohjatyöt elokuvaansa huolella ja varsinkin päähenkilönä loistavan roolityön tekevän Helena Zengelin valmentamiseen ja rooliin perehdyttämiseen käytettiin paljon aikaa, mikä näkyy elokuvan lopputuloksessa. Zengel on pääroolissa uskomaton. Hän ilmaisee Bennin aggressioita uskottavasti ja samaan aikaan osaa välittää Bennin rakkauden- ja hellyydenkaipuuta koskettavalla tavalla.

Vaikka elokuvan aihe on kipeä, ei se kuitenkaan ole lohduton. Positiivista on, että roolihahmot eivät ole mustavalkoisia. Ihmiset tekevät valintoja elämässään ja työssään monenlaisten paineiden keskellä, ja lastensuojelun työntekijöiden työtä kuvataan realistisesti ja ymmärtäväisesti.  Elokuva on saanut useita palkintoja, mm. Berliinin elokuvajuhlien Hopeisen karhun.

Näytöksen jälkeen klo 18.35-19.15 on keskustelutilaisuus, jossa vieraana on KHKS:n lastenpsykiatrian poliklinikan psykologi Annukka Schram.

Nora Fingscheidt, System Crasher (Systemsprenger, Saksa 2019) la 13.11. klo 16.30 Museo Militarian elokuvasalissa (2. kerros). 119 min. K16. Suom. tekstitys. Päärooleissa Helena Zengel, Albrecht Schuch, Gabriela Maria Schmeide, Lisa Hagmeister. Liput (10 €) Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai esityspäivänä käteisellä (tasaraha) elokuvasalin ovelta klo 16.05 alkaen.

Näytöksen tukijana Goethe-Institut Finnland.

Instagram goetheinstitut_finnland

Facebook facebook.com/goethe.suomi

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e5/Logo_GoetheInstitut_2011.svg/1200px-Logo_GoetheInstitut_2011.svg.png
Benni (Helena Zengel). Kuva: Filmikamari