Jumalan morsian – luonnonkulttuuria Siperiasta

Festivaalivieraiksi saapuvien Anastasia Lapsuin ja Markku Lehmuskallion ohjaama elokuva Jumalan morsian (Suomi 2004) on koskettava, tositapahtumiin perustuva kertomus vanhan nenetsinaisen elämänvaiheista Siperian tundralla, Jamalin niemimaalla. Naista kutsutaan yleensä nimellä Sjarda, mutta oikeammin se on Numd Sjarda. Sjarda merkitsee sidottua tai vangittua ja Num puolestaan taivasta ja on myös nenetsien pääjumalan nimi. Naisen nimi Numd Sjarda tarkoittaa siis Numiin sidottua.

Numd Sjarda uhrattiin samaanin ennustuksen vuoksi Numille jo ennen syntymäänsä. Nenetsikulttuurissa saatetaan edelleen tehdä näin tyttölapselle, eli luvata hänet Numille 21, 28 tai 35 vuoden tai koko elämänsä ajaksi. Määrätyn ajanjakson kuluttua umpeen hän voi ottaa maallisen aviomiehen. Jos tällainen uhraus tehdään, lupaus annetaan yleensä vasta lapsen syntymän jälkeen, kun hänen sukupuolensa tiedetään.

Numd Sjardan elämään on sisältynyt monenlaisia vaiheita, mutta suurelta osin se on ollut yksinäisyyden sävyttämää. Nyt hänen luonaan vierailee usein sokea tyttö Ilne, joka haluaa innokkaasti kuulla hänen elämäntarinansa ja jolle Numd Sjarda ryhtyykin sitä kertomaan. Näin alkaa vähitellen paljastua Numd Sjardan ainakin näin länsimaisen ihmisen näkökulmasta hyvin erikoinen ja mielenkiintoinen elämä.

Elokuvassa edetään kauttaaltaan verkkaiseen tahtiin, mutta tunnelma on kiehtova ja paikoin miltei sadunomainen. Myös se, että puhetta on suhteellisen niukasti, toimii tehokeinon omaisesti ja lisää tunnelman syvyyttä. Numd Sjardan muistelun myötä vaihdellaan aikakausien välillä, mikä tehdään erittäin luontevasti ja vivahteikkuutta lisäävästi.

Elokuvaa on helppo seurata sellaisenkin katsojan, joka tulee täysin erilaisesta kulttuurista ja joka ei välttämättä ennakolta nenetsien kulttuuria tunne. Näyttelijät ovat itse nenetsejä Jamalin niemimaalta ja he ovat näyttelijöinä amatöörejä. Heidän suorituksensa ovat todella upeita ja tekevät taidokkaan käsikirjoituksen ohella elokuvasta erittäin uskottavan ja aidon.

Jumalan morsiamessa on monia hienoja kerroksia ja puolia, mutta vanhan naisen ja nuoren tytön välinen ystävyys on mielestäni niistä yksi upeimpia. Varmastikin jokainen katsoja voi löytää tästä elokuvasta itseään puhuttelevia aineksia.  /Johanna Ahtila

Ennen näytöstä klo 14.30–15.00 festivaalivieraat Lapsui ja Lehmuskallio kertovat elokuviensa tekemisestä ja johdattavat Jumalan morsiamen maailmaan. Elokuvan jälkeen käydään keskustelua klo 16.30–17.00.

Anastasia Lapsui & Markku Lehmuskallio, Jumalan morsian (Suomi 2004) su 14.11. klo 14.30 alkaen Museo Militarian elokuvasalissa (2. kerros). 78 min. S. Suom. tekstitys. Käsikirjoitus Anastasia Lapsui. Päärooleissa Jana Hudi, Ljubov Lapsui, Angelina Serotetto ja Viktoria Hudi. Kuvaus Johannes Lehmuskallio. Musiikki Anna-Kaisa Liedes ja Leena Joutsenlahti. Liput (10 €) Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai esityspäivänä käteisellä (tasaraha) elokuvasalin ovelta klo 14.00 alkaen.

Näytöksen tukijana Hämeenlinnan Venäjä-seura.

Sokea tyttö Ilne (Viktoria Hudi) ja Numd Sjarda (Angelina Serotetto). Kuvakaappaus elokuvan DVD:ltä
Numd Sjarda lapsena (Jana Hudi). Kuvakaappaus elokuvan DVD:ltä (myös artikkelikuva)