Embrace of the Serpent – unenomainen matka luontoon ja historiaan

Tuoreen Afrikan tähti -peliin liittyvän ja muiden vastaavien kohujen keskellä on hyvä muistaa, että siirtomaavalta ja imperialismi olivat tavattoman laajoja ja monimutkaisia ilmiöitä, joilla on paitsi nykyaikaan asti ulottuvia kulttuurisia ja taloudellisia, myös ekologisia vaikutuksia. Niihin pureutuu kolumbialaisen ohjaaja-käsikirjoittajan Ciro Guerran omaperäinen, Oscar-ehdokkuudella huomioitu Embrace of the Serpent (El abrazo de la serpiente, 2015). Kansainvälisestä menestyksestään (lähes 50 palkintovoittoa) huolimatta se on tätä ennen nähty Suomessa ainoastaan latinalaisamerikkalaista nykyelokuvaa tunnetuksi tekevällä Cinemaissí-festivaalilla.

Kyseessä on unenomainen fiktiivinen kertomus, jota ovat inspiroineet kahden tiedemiehen päiväkirjat. Vuonna 1909 matkantekijänä Amazonilla on saksalainen etnografi Theo von Martius (Jan Bijvoet), joka on sairastunut vakavasti ja lähtee etsimään ainoana parannuskeinona myyttistä, psykedeelisiä vaikutuksia aiheuttavaa yakruna-kasvia. Vuonna 1940 sen jäljillä on Martiuksen päiväkirjan lukenut amerikkalainen botanisti Evan (Brionne Davis), jolla on omat motiivinsa.

Näitä kahta sekä fyysistä että henkistä matkaa yhdistää oppaana toimiva samaani Karamakate (Nilbio Torres ja Antonio Bolívar), jonka silmin – totutusta poiketen – tapahtumat nähdään. Hän on kansansa viimeinen, sillä valtioiden rajakonfliktit ovat vaatineet veronsa. Kolonialismin jättämät avohaavat näkyvät myös esimerkiksi kristinuskon tunkeutumisena perinteisten kulttuurien alueelle ja lateksin juoksuttamista varten kolotuissa puissa.

Karamakate kantaa murhetta siitä, että on unohtanut tekemiensä kalliopiirrosten syvät mytologiset merkitykset, joten jälkimmäisestä matkasta tulee hänelle hyvin henkilökohtainen. Lopulta kysymys on kokonaisten kulttuurien säilymisestä ja alkuperäiskansojen oikeuksien puolustamisesta.

Erilainen draamaseikkailu vie vähitellen pimeyden sydämeen mutta näyttää mieleenpainuvassa loppukohtauksessa myös tien ulos sieltä. Ennen kaikkea se tuo kiihkottomasti harmaan sävyjä vaikeaan tematiikkaan. Kulttuurien törmäyksen ohella muodostuu arvokkaita yhteyksiä.

Myös vihreät arvot ovat näkyvästi esillä. Ohjaaja Guerra käytti Kolumbiassa kaksi ja puoli vuotta sopivien kuvauspaikkojen etsimiseen ja onnistui löytämään alueita, joihin turismi ja teollisuus eivät ole kajonneet. Vaivannäkö kannatti, sillä elokuvan puhuttelevuuden viimeistelevät sademetsän, joenvarren ja vuorenrinteiden pienimmätkin yksityiskohdat vangitseva upea mustavalkokuvaus ja luonnonmukainen äänimaisema.

Embrace of the Serpent tarjoaa maailmanluokan oppitunnin siitä, miten tehdä kiehtova, intiimi, voimallinen ja omalla tavallaan kauniskin historiallinen elokuva, jolla on paljon sanottavaa niin kuvaamastaan kuin omastakin ajastamme.  /Taneli Hiltunen

HITUSEN HÄMYÄ 2021 -FESTIVAALI: Ciro Guerra, Embrace of the Serpent (Kolumbia/Venezuela/Argentiina 2015) la 13.11. klo 19.30 Museo Militarian elokuvasalissa (2. kerros). 124 min. K12. Eng. tekstitys. Ciro Guerran käsikirjoitus Theodor Koch-Grünbergin ja Richard Evans Schultesin päiväkirjojen pohjalta. Päärooleissa Nilbio Torres, Antonio Bolívar, Jan Bijvoet ja Brionne Davis. Kuvaus David Gallego. Liput (10 €) Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai esityspäivänä käteisellä (tasaraha) elokuvasalin ovelta klo 19.15 alkaen.

Näytöksen tukijana Osuuskauppa Hämeenmaa.