Syksyn ja talven vaikuttavia kuvia nuorten kilpailuelokuvissa

Viety vapaus Kuvakaappaus elokuvasta Viety vapaus@Lotta Mattsson

Giselle Ringbomin elokuva Within the Lines ja Noora Alangon Viety vapaus palkittiin äskettäin Hitusen hämyä -lyhytelokuvakilpailussa. Within the Lines sijoittui toiseksi yli 20-vuotiaiden sarjassa ja Viety vapaus sai erikoispalkinnon 15 – 19 -vuotiaiden sarjassa. 

Kino Tavastin ja Hitusen hämyä -festivaalin järjestämässä kilpailussa teemana oli vapaus, jota myös hämeenlinnalaiset tulevaisuuden ohjaajalupaukset Ringbom ja Alanko käsittelivät teoksissaan. Ringbomin elokuva vangitsee kuviinsa piirustuslehtiön iloisia värejä ja alkusyksyn auringonlaskun veden äärellä, Alangon elokuva puolestaan lumettoman joulukuun ja sisätiloissa etänä juhlivan ylioppilaan.

Kuvakaappaus Viety vapaus . Kuvaus © Lotta Mattsson.

NOORA:

Purin elokuvassa omaa ahdistustani kummallisesta koronavuodesta: Ei ole voinut tavata kavereita. Ei ole päässyt keikoille katsomaan artisteja. Oli etäopiskelua ja viime maaliskuussa jopa ruokakauppojen hyllyt tyhjinä. Noiden kokemusten ympärille elokuva alkoi muodostua.

Kilpailuun osallistujana Noora Alanko ei ollut ensikertalainen. Hän oli näyttelemässä Hitusen hämyä -kilpailun mainoselokuvassa vuonna 2017 ja osallistui itse kilpailuunkin nyt jo toista kertaa. Ilman äidin vinkkausta kilpailu olisi saattanut jäädä Alangolta huomaamatta.

Giselle Ringbom sen sijaan osallistui ensimmäistä kertaa. Hänenkin tuttunsa olivat aiemmin osallistuneet, joten heidän kauttaan oli tietoa aiemmasta kilpailusta. 

Kuvakaappaus Within the Lines. Kuvaus © Giselle Ringbom.

GISELLE:

Kun hyvä ystävä Kiti Keski-Petäjä suostui näyttelijäksi projektiin, muuta tekijäporukkaa ei tällä kertaa tarvittukaan, Giselle Rigbom sanoo.

Alangolla oli apuna kuvauksissa ystävätär, Lotta Mattsson, joka myös kuvasi. Ringbom ja Alanko paitsi ohjasivat, myös leikkasivat ja käsikirjoittivat elokuvansa. Lisäksi Ringbom kuvasi itse ja Alanko lavasti, puvusti ja maskeerasi.

GISELLE:

Tuli mieleen kuvia, joissa rikotaan rajoja. Eli ei tehdä niin kuin on aina tehty, vaan mennään vähän niin kuin yli jostain totutusta. Se oli idea, jonka kautta lähdin elokuvassani käsittelemään vapautta. Rajojen rikkomisena.

Withinthelines @Giselle Ringbom
© Giselle Ringbom

Noora Alangon tarina syntyi musiikin ympärille. 

NOORA:

Minulla oli aika valmis visio mielessä ennen kuin ryhdyttiin kuvaamaan.

Kiinnostus elokuvaan ja taiteelliseen ilmaisuun ovat hämeenlinnalaisille ohjaajanaluille luontaisia. Noora Alanko on oppinut editointia ja kaikkea elokuvaan liittyvää isosiskoltaan pienestä pitäen. Giselle Ringbomia on aina kiinnostanut elokuvan tekeminen, kirjoittaminen ja kaikki luova tarinankerrontaan liittyvä. 

Ringbom on myös kouluttautunut media-assistentiksi. Tänä keväänä ylioppilaaksi kirjoittava Noora Alanko ei elokuvaosaamisestaan huolimatta tähtää elokuvauralle tai media-alalle sen heikon työllistävyyden vuoksi. 

NOORA:

Pätkätyö ei kiinnosta, mutta elokuva säilyy silti harrastuksena. 

Elokuvat voi katsoa Kino Tavastin YouTube-kanavalta:

Viety vapaus

Within the Lines