Hitusen hämyä -klubi: Naissäveltäjien elokuvamusiikkia

Hitusen hämyä -klubi-illat jatkuvat sunnuntaina 29.11. klo 17.00, kun väitöskirjatutkija Taneli Hiltunen kertoo Suistoklubilla elokuvamaailman naissäveltäjistä ja soittaa heidän musiikkiaan. Heistä tunnetuimmat ovat pitkään olleet brittejä, mutta varsinkin viime vuosina esimerkiksi saksalais-, turkkilais- ja japanilaissyntyisiä kollegoja on niin ikään noussut laajempaankin tietoisuuteen. Alalla tapahtuvasta muutoksesta kertoo myös vuonna 2014 perustettu Alliance for Women Film Composers -yhteisö.

Musiikki on silti viimeinen elokuvataiteen osa-alue, jolla naiset ovat silmiinpistävän aliedustettuina. Heidän näkyvyytensä on kuitenkin parantunut, ja omaleimaiset konkarit sekä tuoreet lahjakkuudet noteerataan aiempaa herkemmin. Britit Rachel Portman, Anne Dudley ja muut edelläkävijät ovat saaneet rinnalleen Mica Levin ja viimeisimmän Oscar-voittajan, islantilaisen Hildur Guðnadóttirin, kaltaisia rohkean kokeellisia uuden polven tyylitaitureita.

Tv-sarjat ja dokumentit voivat toimia hyvänä ponnahduslautana valkokangastuotantoihin – tai yhtä hyvin muodostua varsinaiseksi uraksi. Naissäveltäjien genrevalikoimakin on laajentunut. Vaikka osa kunnostautuu edelleen periodidraamojen herkän tunteikkuuden parissa, joukkoon mahtuu myös esimerkiksi toiminnallisten ja scifi-tunnelmien vangitsijoita. Sukupuoli ei määritä käytettävää tyyliä, ja monipuolinen ilmeikkyys auttaa naissäveltäjiä vähitellen kohti tilannetta, jossa he voivat olla ihan vaan säveltäjiä.

Luennon jälkeen käydään vapaata keskustelua illan teemasta.

Lippuja (6 €) myydään turvavälit mahdollistava rajoitettu määrä, 20 kpl, Kino Tavast ry:n verkkokaupassa https://kinotavast.tapahtumiin.fi. Kasvomaskin käyttämistä suositellaan. Saavuthan paikalle vain terveenä. Tervetuloa vastuullisesti järjestettävään tilaisuuteen!