Saariston lasten suuri seikkailu – idylli meren sylissä

Astrid Lindgren kirjoitti meren saaristoon sijoittuvan, suositun kirjansa Vi på Saltkråkan vuonna 1963. Siitä tehtiin Olle Hellbomin ohjaamana tv-sarja ja useita täyspitkiä elokuvia, joista Saariston lasten suuri seikkailu (Skrållan Ruskprick och Knorrhane, Ruotsi 1967) oli viimeisin.

Mainiot lapsinäyttelijät ja hupaisa sanailu (joka valitettavasti kärsii dubatussa versiossa) ovat elokuvan ensimmäinen, pienimmillekin katsojille avautuva taso. Sarjan elokuvat ovat tässä suhteessa kestäviä lasten klassikoita. Kalastajakylien miljööt ja kesäiset saaristomaisemat luovat samalla idyllin, jonka säilyttäminen oli kirjailijan ja ohjaajan mielessä syvempänä merkitystasona. Ruotsinkin saaristossa alkoi 1960-luvulla näkyä perinteisten rakennusten tarpeetonta hävitystä ja maisemaan sopimattomia uusrakennuksia. Elokuvien näkymät puhuvat hiljaisesti perinteiden ja luonnon säilyttämisen puolesta. Harmaat ja punamullatut rantavajat, majakat, silokalliot ja matalat männyt kimaltelevan veden sylissä luovat puitteet lasten seikkailuille.

Suomalaisille elokuvien näkymät toimivat erityisen hyvin, onhan Suomella pitkä merenrannikko samanlaisine lumoavine saarineen. Lisäksi osa elokuvista on filmattukin Suomen puolella, Ahvenanmaan Eckerössä.

Saariston lasten suuressa seikkailussa ovat päähenkilöinä ketkäs muut kuin Pampula (Tjorven), Pelle, Stina ja pikkuinen Ninni (Skrållan), sekä tietysti Laivuri-koira (Båtsman). Roistoina toilailevat Hakoviitta (Ruskprick) ja Kurnusimppu (Knorrhane). Viimeksimainittua näyttelee erityisen mainiosti Tage Danielsson, aikanaan hyvin tunnettu koomikko, kirjailija, runoilija, ohjaaja ja näyttelijä.

Salakuljettajat tuovat elokuvaan pientä vaaran tuntua, vaikka he osoittautuvat molemmat kaheleiksi – Kurnusimppu suorastaan heittäytyy Ninnin vauvaksi. Astrid Lindgren osaa nauraa aikuisille, ja tässä heihin liittyy lisäksi absurdiuden tajua, joka maustaa elokuvan rauhallista rytmiä ja suloisuutta.

Lapsinäyttelijät ja heidän hahmonsa ovat onnistuneita, vaikka repliikit eivät aina toimi dubattuina eivätkä paikoin alkukielelläkään. Pampula on oma tomera itsensä, tässä jo varhaisteininä ja roistojakin aikavampana; Pelle puolustaa kaniinien ja matojen oikeuksia (kun Stina suunnittelee kaniinien syömistä, kutsuu esivegaani Pelle häntä kannibaaliakin pahemmaksi); Stinalla on salaista vetoa salakuljettajan kaveriksi ja Ninni on hyväntuulinen pikku anarkisti, joka sekoittaa kaikkien kuviot päästämällä ajelehtimaan kaksi venettä.

On vielä mainittava tärkein, suuri hahmo kaiken taustalla; se joka luo silokallioiden maisemat, niiden reunaehdot ja idyllin taustalla piilevät vaarat – Itämeri. Lapset ja salakuljettajat ovat molemmat yhtä lailla haaksirikkoisia yksinäisellä meren saarella, ja molemmilta loppuu ruoka. Lasten asema meren sylissä tiivistyy alkuperäisversion laulussa ”Akta dig för havet, havet är så stort, vilse kan du fara, liten som du är.” Meri on saariston lasten elämänpiiri ja meren kanssa on opittava elämään, mutta sitä on kunnioitettava ja jopa pelättävä; ihminen on aina pieni meren edessä. /Anneli Jussila

Olle Hellbom, Saariston lasten suuri seikkailu (Skrållan, Ruskprick och Knorrhane, Ruotsi 1967). Su 25.10. klo 12.30 Museo Militarian elokuvasali (2. kerros). 94 min. S. Dubattu suomeksi. Päärooleissa Maria Johansson, Stephen Lindholm, Kristina Jämtmark, Kajsa Dandenell, Tage Danielsson ja Hans Alfredson. Liput (10 €) Kino Tavast ry:n verkkokaupasta. Syyskauden näytösohjeet katsojille.

Lapsille näytöksen jälkeen ilmainen Sukella seikkailuun animaatiotyöpaja klo 14.15 – 15.45 Tykkihallissa. Ennakkoilmoittautuminen. Kaksi ryhmää, max 5 lasta per ryhmä. Lisätiedot.

One thought on “Saariston lasten suuri seikkailu – idylli meren sylissä

Kommentointi on suljettu.