Captain Blood – miekkamies on herrasmies

Unohda historialliset faktat. Unohda siirtomaavallan hirmuteot. Unohda kyyniset ajatukset. Errol Flynn & Olivia de Havilland vievät sinut Suureen merirosvoseikkailuun, isolla S-kirjaimella kirjoitettuna, mutta muista, että elokuva on valmistunut vuonna 1935 ja arvomaailma oli silloin… no, sellainen kuin se oli. Kyseessä on siis paitsi huumorilla höystetty vauhdikas seikkailu, myös kappale elokuvan kulttuurihistoriaa.

Captain Blood oli Errol Flynnin läpimurtoelokuva ja samalla ensimmäinen kerta, kun aisapari Flynn & de Havilland esiintyivät yhdessä. Elokuvasta tuli hetimiten hitti, ja se herätti henkiin mykkäelokuvakauden jälkeen kuopatut swashbuckling-, eli miekkailuelokuvat. Flynnin raamikas olemus ja erinomainen fysiikka tekivät hänestä kertaheitolla Douglas Fairbanksin säilänperijän ja romanttisen miekkasankarin mallikappaleen.

Flynnin persoona on Captain Bloodin henki ja elämä. Oikeastaan kaikki mitä elokuvassa tapahtuu, kiertyy hänen ympärilleen. Flynn esittää kunniallista ja oikeudentuntoista tohtori Bloodia, joka tuomitaan syyttömänä orjatyöhön Karibialle. Hän onnistuu tovereineen pakenemaan, ja karkulaiset ryhtyvät elättämään itseään merirosvoina. Tohtori Blood tulee pian tunnetuksi huimapäisenä kapteeni Bloodina, jonka ritarillinen oikeudentaju ei petä, oli kyse sitten sotilaskomentajan veljentyttären kunniasta tai synnyinmaan siirtomaavallan puolustamisesta.

Kapteeni Bloodin pyhät arvot, kunnia, velvollisuudentunto ja oikeudenmukaisuus, loistavat läpi elokuvan kuin majakka myrskyn keskellä. Niitä puolustetaan kaikin keinoin, tai ei sentään, sillä rehti miekkamies on aina herrasmies eikä suostu vilunkipeliin, vaikka muuten onkin varsinainen ovelus. Kapteeni Bloodin kirkasotsaisessa idealismissa on jotain sadunomaista, niin täydelleen se poikkeaa nykysankarien kyynisestä tai vähintäänkin ironisesta mielenmaisemasta. Satumaista se on toki jo siksikin, että Errol Flynnin siviilielämän sekoiluista oli ritarillisuus kaukana.

Elokuvan puitteet ovat hulppeat ja Michael Curtizin ohjauksessa kerronta rullaa juuri niin sujuvasti kuin häneltä sopiikin odottaa. Curtiz oli mies useammankin Humphrey Bogart -elokuvan takana, ja hän taituroi yhden Hollywood-klassikoiden kiiltävimmistä helmistä, Casablancan. Käsikirjoituksesta vastasi elokuvasovitusten mestariksi tituleerattu Casey Robinson. Captain Bloodin tapauksessa hänen lähtökohtanaan oli Rafael Sabatinin samanniminen romaani. Näyttelijäkaartista on syytä mainita vielä Basil Rathbone. Hänen roolihahmonsa kapteeni Levasseur pistää kapteeni Bloodille kampoihin elokuvan huikeimmassa miekkailukohtauksessa, jossa taistellaan – tietenkin – nuoresta naisesta. Yritä arvata, kumpi voittaa! /Timo Miettinen

Kritiikki on julkaistu lyhempänä Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 17.10.

Michael Curtiz, Captain Blood (USA 1935). La 24.10. klo 14.20 Museo Militarian elokuvasali (2. kerros). 119 min. K12. Engl. tekstitys. Päärooleissa Errol Flynn, Olivia de Havilland ja Basil Rathbone. Liput (10 €) Kino Tavast ry:n verkkokaupasta. Syyskauden näytösohjeet katsojille.