Adèle Blanc-Sec – tyylikästä fantasiaseikkailua kahdella mantereella

Lentolisko, ranskaa solkkaavia muumioita, 1900-luvun ensimmäisten vuosien Pariisi muotiluomuksineen… Samassa elokuvassa? Mahdotontako? Ei suinkaan! Tämän todistaa Luc Bessonin ohjaama ja käsikirjoittama Adèle Blanc-Secin uskomattomat seikkailut (Les aventures extraordinaires d’Adèle Blanc-Sec, Ranska/USA 2010), joka on yllätyskäänteitä toisensa perään tarjoileva, visuaalisesti komea seikkailu. Siinä kättä lyövät tilannekomiikka, näppärä sanailu, feministinen asenne ja koskettava syy sille, miksi nimihenkilö on valmis uhmaamaan lukemattomia vaaroja.

Tarinan alkuminuuteilla saadaan välähdys faraoiden Egyptin satumaisista rikkauksista, kun nuori, elegantti pariisitar Adèle (karismaattinen Louise Bourgoin) ­paikallisine apureineen laskeutuu avaamattomana säilyneeseen hautaan. Värikkään trillerimäisten vaiheiden jälkeen hän päätyy takaisin Pariisiin mukanaan muumio, jolla on ratkaiseva rooli myöhemmissä tapahtumissa. Niiden aikana törmätään mm. inhaan pahisprofessoriin, naurettavaan suurriistanmetsästäjään ja Adèleen rakastuneeseen puolalaisnuorukaiseen. Kaiken aikaa taustalla säheltävät poliisivoimat, joilla riittää kosolti puuhaa villiintyneen lentoliskon jäljittämisessä.

Seikkailujen vietäväksi rämäpäisellä rohkeudella heittäytyvä Adèle kuvataan itsenäistä elämää viettäväksi, omanarvontuntoiseksi ja itsepäiseksi mutta silti ihastuttavaksi persoonaksi. Hän on saavuttanut menestystä matkojensa inspiroimilla romaaneilla, mutta hänen menneisyyteensä liittyy tapaturma, jonka seurauksia hän ei ole pystynyt antamaan itselleen anteeksi. Niinpä päättäväinen Adèle tekee kaikkensa, jotta asiat voisivat palata entiselleen. Tämä tuo kerrontaan yllättäviä syvyyden ja haavoittuvuudenkin hetkiä. Tilaa jää myös Adèlen yhtä mainioille liittolaisille ja vihamiehille, joten koko näyttelijäkaarti pääsee antamaan parastaan.

Juoni perustuu Jacques Tardin sarjakuvaromaaneihin, mikä näkyy esimerkiksi hauskoina leikkauksina vaikkapa jostakin pokerinaamalla lausutusta repliikistä kohtaukseen, jossa vitsi visualisoituu. Sujuvat ja vauhdikkaat siirtymät eri paikkojen välillä ovat nekin velkaa Tardin tyylille.

Kerronnassa voi nähdä niin ikään selviä vaikutteita Indiana Jones -elokuvista, vaikka päähenkilö onkin osittain aivan toista maata. Kuvaaminen Egyptissä toi elokuvaan oman annoksensa maagisuutta, samoin onnistuneet tietokonegrafiikat ja erikoistehosteet. Pariisi näyttäytyykin koko vanhassa loistossaan. Myös pukusuunnittelijat ovat paiskineet ahkerasti töitä, sillä Adèlen hienostuneet asukokonaisuudet (myös kekseliäät valeasut) vaihtuvat melkeinpä kohtauksesta toiseen. Ei ihme, että elokuva sai César-ehdokkuuden puvustuksesta ja voitti kyseisen pystin lavastuksesta.

Adèle Blanc-Secin uskomattomat seikkailut edustaa ranskalaisosaamista valloittavimmillaan: Fantasiallinen toiminta yhdistyy hilpeisiin tilanteisiin ja aidosti emotionaaliseen taustatarinaan sangen jäljittelemättömällä tavalla. Kannattaa siis hypätä lentoliskon kyytiin, ennen kuin se karkaa uudestaan! /Taneli Hiltunen

Luc Besson: Adèle Blanc-Secin uskomattomat seikkailut (Les aventures extraordinaires d’Adèle Blanc-Sec, Ranska/USA 2010). La 24.10. klo 18.45 Museo Militarian elokuvasali (2. kerros). 107 min. K12. Pääosissa Louise Bourgoin, Mathieu Amalric, Gilles Lellouche, Philippe Nahon, Nicolas Giraud, Laure de Clermont-Tonnerre. Suom. tekstitys. PÄÄSYMAKSUTON NÄYTÖS. Lippuja voi varata Kino Tavast ry:n verkkokaupasta. Syyskauden näytösohjeet katsojille.