Historiallisen elokuvan lumoa keskiaikaisessa Hämeen linnassa

Otsakekuva Hml-logollaKolmatta kertaa järjestettävän Hitusen hämyä -festivaalin teemana on tänä vuonna historiallinen elokuva. Valintaan kannusti jo se, että vastaavaa ei Suomessa ole aiemmin kokeiltu – eikä varsinkaan rakennuskompleksissa, jolla itsellään on monen vuosisadan historia. Näytökset järjestetään 25.–27.10. Hämeen linnassa (Kirkkosali, 3. kerros). Niiden lisäksi kolmipäiväiseen kokonaisuuteen kuuluu kolme asiantuntijaluentoa, jotka pohjustavat elokuvaelämyksiä ja tarjoavat ajatuksia herättäviä näkökulmia menneisyyden käsittelyyn valkokankaalla. Uutta ohjelmistossa on myös elävän musiikin säestyksellä esitettävä mykkäklassikko, tanskalaisen Carl Theodor Dreyerin ohjaama Jeanne d’Arcin kärsimys (La passion de Jeanne d’Arc, 1928).

Viihdyttävien, vahvojen ja koskettavienkin juonikudelmien lisäksi tarjolla on helmiä, jotka samalla haastavat katsojat pohtimaan suhdettaan historiaan ja erilaisiin kerrontatapoihin. Valkokankaalla nähdään kaikkea Kurosawan massiivisista joukkokohtauksista pienimuotoisempaan kamaridraamaan – äkkiväärää huumoriakaan unohtamatta. Valittujen elokuvien kuvauksen ja musiikin ilmeikkyys ansaitsee myös oman erityismainintansa, ja Sofia Coppolan epookkitarkkaa visuaalisuutta rock- ja popmusiikkiin sekoittava Marie Antoinette (2006) on tästä mainio esimerkki.

Festivaalilla on luvassa paitsi huolella toteutettua ajankuvaa, myös kannanottoja ajankohtaisiin keskustelunaiheisiin. Esimerkiksi naisten asema elokuvantekijöinä on puhuttanut viime aikoina niin kansainvälisesti kuin kotimaassakin, joten festivaalimme kantaa kortensa kekoon tuomalla esiin yhtä lailla naisohjaajien panoksen genren monipuolistamisessa. Vaikka he ovat edelleen selvässä vähemmistössä mieskollegoihinsa nähden varsinkin kansainvälisen näkyvyyden suhteen, mediat ja katsojat löytävät heidän ohjauksensa aiempaa helpommin. Niinpä naisten näkökulmasta kerrotut feministiset tarinat ovat ohjelmistossa tasapuolisesti näkyvillä miehisempien rinnalla.

Hitusen hämyä 2019: Historia johdattaa menneisyyden hämärään ennakkoluulottomalla asenteella ja tarjoaa unohtumattomia elämyksiä arvoisissaan puitteissa. Tätä tilaisuutta ei kannata ohittaa!

Ohjelma täältä.