Toistuva ja adaptoituva mysteeri

Kolme sisäoppilaitoksen tyttöä ja heitä etsimään lähtenyt opettaja katoavat oudosti australialaisen Peter Weirin elokuvassa Picnic at Hanging Rock eli Huviretki hirttopaikalle. Syyllisyyden heikko varjo lankeaa milloin mihinkin suuntaan mutta mysteeri jää ikuiseksi.

1900-luvun alussa koululaiset lähtevät  Valentinuksen eli rakkauden ja ystävyyden päivänä suurten odotusten vallassa kevätretkelle puritaanisesta Appleyardin sisäoppilaitoksesta. Pääroolia näyttelevä Miranda (Anne-Louise Lambert) lausuu jo elokuvan ensimetreillä ennustuksen, että kaikki ei ole sitä, mitä näemme vaan unta unessa.

Tyttöjen vaellusta kohti vulkaanisen vuoren kuusi miljoonaa vuotta vanhaa huippua näyttää ohjailevan maaginen vuoren henki, jonka arvoitusta ei pystytä avaamaan. Kun kiipeäjät ovat kadonneet kuin tuhka tuuleen, tilalle astuvat etsijäjoukot ja virkapukuiset poliisit.

Elokuva perustuu Joan Lindseyn vuonna 1967 julkaistuun samannimiseen romaaniin, joka yhä kiehtoo australialaisia. Romaani on nimittäin lähtökohta myös tänä vuonna alkavalle kuusiosaiselle tv-sarjalle  Picnic at Hanging Rock, josta jo ennakkoon kohistiin Berliinin elokuvajuhlilla. Lisäksi Janette McCullogh on kirjoittanut Weirin elokuvan tekemisestä tietokirjan Beyond the Rock (2017)  ja vuonna 2016 tarina nähtiin myös teatterin lavalla.

Picnic at Hanging Rockilla lienee australialaisille suunnilleen sama merkitys kuin Tuntemattomalla sotilaalla suomalaisille. Huviretki hirttopaikalle toi ohjaajalle kansainvälistä menestystä ja nosti australialasielokuvan uuteen menestykseen.  Australian kansallinen filmiarkisto NFSA on laatinut myös laajan elokuvaan liittyvän  virtuaalaisen näyttelyaineiston.

Picnic at Hanging Rockin katoamismysteerillä on arveltu olevan yhtymäkohtia myös todellisiin historiallisiin tapahtumiin. Siinä ehkä syy tarinan kestosuosiolle ja pinnalla pysymiselle./Ulappa

Hitusen hämyä -festivaali: Picnic at Hanging Rock/Huviretki hirttopaikalle (Australia 1975)  la 3.3. klo 14 Bio Rex. K12. 115 min. Kieli englanti. Liput 10 € Bio Rexistä.

One thought on “Toistuva ja adaptoituva mysteeri

Kommentointi on suljettu.