Korvauksia megahitistä vai tekijänoikeusvapaata musiikkia

Elokuva tarvitsee musiikki- ja äänimaailman ellei se ole mykkäelokuva. Musiikki on yleensä oleellinen ja erottamaton osa elokuvakokemusta olkoon kyseessä lyhyt tai pitkä elokuva, fiktio tai dokumentti. Monia lyhytelokuvakilpailuumme osallistuvia  on pohdituttanut, mistä ja miten hoituvat kilpailuelokuvan musiikki ja luvat sen käyttöön.

Tämän postauksen tarkoitus ei ole antaa tyhjentävää vastausta kaikkiin kysymyksiin vaan valottaa asiaan liittyviä näkökulmia. Jatkamme tiedottamista vielä myöhemmissä postauksissa tarpeen mukaan.

Tämä postaus on laadittu hyödyntäen musiikkiluvat.fi-palvelun ja Nordisk Copyright Bureaun verkkosivuja ja Gramexin kanssa käytyä puhelinkeskustelua. Järjestöt haluavat auttaa musiikkia elokuvissaan käyttäviä ja pyrkivät kohtuullisiin tapauskohtaisiin korvauspäätöksiin. Järjestöt neuvovat, eivät sanktioi. Niihin kannattaa olla yhteydessä, koska kaikkia biisejä koskevaa yleispätevää ohjetta ei ole.

Lähtökohtaisesti jokainen musiikkikappale on kuitenkin tekijänoikeuden alainen ja sen käyttö säädeltyä, luvanvaraista ja maksullista. Myöhemmin kerrotaan poikkeuksista.

Jos elokuvassa haluaa käyttää olemassa olevaa musiikkia, on hyvä selvittää jo etukäteen tekijänoikeudet. Äänitteen eli levy-yhtiön ja muusikoiden oikeuksia hoitaa Gramex ja  säveltäjien Nordisk Copyright Bureau. Käyttöluvan voi usein saada, mutta käytöstä on  maksettava korvausta levy-yhtiölle, artistille ja säveltäjälle.

Tekijänoikeussyistä myös ilmoittautumislomakkeessa pyydetään tarkkoja tietoja käytetystä musiikista ja kaikista mukanaolevista henkilöistä. Osallistuvan työn tekijänoikeusasioista vastaa ryhmän täysi-ikäinen vastuuhenkilö. Mikäli käyttölupia on hankittu, on hyvä myös säilyttää kirjalliset asiaan liittyvät dokumentit.

Nordisk Copyright Bureaun hinnaston mukaan festivaalilyhytelokuvassa käytetystä olemassaolevasta musiikista maksetaan 2€/sek, mikäli oikeudenomistajalta saadaan  lupa. Lisäksi maksetaan kopiointikorvausta 0,009 €/sek/kopio. Tilattavan musiikin korvaus on 1,50 €/sek. Myös äänitteen käyttö on luvanvaraista ja maksullista. Lukion ja peruskoulun oppilaiden koulutyötä varten tekemistä produktioista maksetaan vain 0,35 €/sek, mutta koska työ on lähdössä kilpailuun ja festivaaleille (julkisesti esitettäväksi) emme osaa sanoa, voidaanko tätä taksaa käyttää alemman sarjan koululaisryhmien osalta.

Lupien yleisesittely

Hinnasto

Jos elokuva esitetään julkisesti (esim. YouTube, elokuvateatteri), luvat tarvitaan. Julkiseen esitykseen eli festivaaligaalaan ja verkkoon on kilpailuelokuvista tulossa vain kilpailun parhaimmistoa tai edustus eri lajityypeistä. Vielä nyt kilpailun ollessa käynnissä meillä ei ole tietoa siitä, kuinka paljon osallistujia on eikä siis tarkkaa tietoa julkisesti esitettävien määrästä. Osallistujamäärää on vaikea arvioida myös sen takia, että kilpailu järjestetään nyt ensimmäistä kertaa. Parhaimmiston näytös on vasta vuoden 2018 puolella, vaikka kilpailuaika päättyy lokakuun lopussa. Tekijänoikeusjärjestöille kannattaa ehkä mainita nämä seikat.

Tarinallisen musiikkivideon osalta musiikin käyttökysymys on kaikkein kiperin. Megahitin musiikkivideoiminen saattaa osoittautua vaikeaksi ja kalliiksi, mutta aina kannatta kysyä. Ehkä se onnistuukin kuten asioilla on yleensä taipumus onnistua.

Emme halua, että kenenkään jo alkanut elokuvaprojekti kosahtaa tekijänoikeuksien vaikeaan saamiseen tai niiden maksamiseen. Ongelmat ja haasteet voi ratkaista luovasti.  Jatkakaa siis työtänne ja lähettäkää työnne kilpailuun älkääkä lannistuko pienistä mutkista, joita aina ilmenee produktiossa kuin produktiossa.

Säveltäkää, sanoittakaa, sovittakaa ja esittäkää itse tai käyttäkää säveltäjää, joka lupaa teille teoksensa käyttöoikeuden korvauksetta tai etsikää yli 70 vuotta sitten kuolleen taiteilijan musiikkia, jota tekijänoikeus ei ehkä enää koske.

Suosittelemme ilmaisia ratkaisuja, joita voivat olla esimerkiksi seuraavat:

 • mykkäelokuva
 • tekijänoikeudesta vapaan musiikin käyttäminen:
  • työryhmän itse säveltämä, sovittama, esittämä ja äänittämä musiikki
  • yli 70 vuotta sitten kuolleen taiteilijan musiikki (tekijänoikeuden raukeaminen kannattaa tarkistaa myös äänitteen osalta)
 • royalty free -musiikki (Incompetech, Free Sound, FMA yms.) ko. palvelussa mainittuine käyttöehtoineen

Emme suosittele käyttämään mitään erityistä royalty free -palvelua. Mainitsimme vain muutaman nimeltä. Jokaisella on hyvät ja huonot puolensa ja omat käyttöehtonsa. Esimerkiksi FMA eli Free Music Archive on laaja musiikkiarkisto, joka esittelee ja luokittelee ”vapaasti” käytettävää musiikkia. Jokaisen kappaleen osalta pyritään kertomaan käyttöoikeudet (esimerkiksi CC-lisenssi) ja tekijän yhteystiedot, jotta tekijään voi tarvittaessa olla yhteydessä. Palvelu ei siis hoida musiikin oikeuksia, vaan ne ovat musiikin tekijöillä.

FMA-palvelussa on muun muassa kategoria Music for videos, jossa on monipuolinen hakuohjelma ja mahdollisuus kuunnella kappaleet jo ennen lataamista. Jos sopiva kappale löytyy, kannattaa varmistaa käyttöoikeudet.

Jamendolla ja Soundcloudilla on molemmilla verkkosivuillaan filmimusiikkikategoria alakategorioineen. Laajoista kokoelmista voi ostaa musiikkia, mutta joukossa saattaa olla myös CC-lisensoituja kappaleita.

CC-lisensoidun musiikin käyttömahdollisuudet kannattaa selvittää. Täältä CC-lisenssiehdot. Laajin on CC-By/By Attribution./UL

Lisätiedot

Musiikkiluvat.fi-palvelusta tai alla olevista sähköpostiosoitteista ja puhelinnumeroista..

Teosto: musiikki kuvatallenteissa ja äänitteillä: cd, vinyyli, audio-dvd

p. 09 6810 1256 (ma-pe klo 11-15) tai av.fi(at)ncb.dk

Gramex: TV- ja muut av-tuotannot

p. 050 416 4268 (ma-pe klo 9-16) Heidi Wilska-Jämsén, heidi.wilska-jamsen(at)gramex.fi

Huomaa puhelujen hinnat:

Musiikkiluvat:

 • kotimaan kiinteän verkon liittymistä 8,35 snt/puhelu + 8,83 snt/min,
 • mobiililiittymistä 8,35 snt/puhelu + 22,32 snt/min

Teosto:

 • kotimaan kiinteän verkon liittymistä 8,35 snt/puhelu + 6,55 snt/min,
 • mobiililiittymistä 8,35 snt/puhelu + 18,05 snt/min