Lyhytelokuvakilpailun tekijänoikeuksista

Tekijänoikeusviidakon aiheuttamalta vaivalta ja kulujen maksamiselta voi välttyä, kun käyttää vain omaa kuva-, ääni- ja musiikkimateriaalia.  Myös tutulta kaverilta voi pyytää ilmaiseksi sävellystä. Usein elokuvamusiikki sävelletäänkin varta vasten elokuvaan.

Kilpailijat ovat kyselleet meiltä tekijänoikeuksista. Itse tuotetun materiaalin lisäksi on olemassa royality free -palveluja, joista tehosteita ja musiikkia voi ladata. Kullakin palvelulla on omat pelisääntönsä eikä kaikki näistä palveluista löytyvä materiaali ole välttämättä kuitenkaan tekijänoikeudesta vapaata. On siis oltava tarkkana!

Creative Commons Attribution -lisenssi on Creative commons -lisensseistä laajin, se antaa käyttöoikeuden, kunhan tekijä mainitaan. Ks. Creative Commons Suomi

Kaupallisen musiikin käyttölupia elokuviin voi hakea The Nordisk Copyright Bureausta, mutta ne ovat kalliita, useita satasia. Myös tekijältä ja levittäjältä on saatava käyttölupa, joten työtä vaaditaan, vaikka kyseessä olisikin elokuvafestivaalille tai kilpailuun lähtevä lyhytelokuva tai dokumentti.

Kysy tekijänoikeuksista, jos et ole varma. Yritämme selvittää asiaa kanssasi. Hitusen hämyä -lyhytelokuvakilpailun järjestäjiin voit kätevimmin ottaa yhteyttä lähettämällä kommentin tähän blogiin, Facebookissa tai verkkosivumme Viestittele-lomakkeella.