Hitusen hämyä starttasi tänään

Aamun ilkeät sadekuurot, jotka kastelivat koululaisnäytösten osallistujat, ovat väistyneet ja aurinko pilkottaa jo Verkatehtaan ja Bio Rexin takaa. Koululaisnäytöksiin osallistui noin 170 lasta opettajineen. Ensimmäinen ryhmä katsoi alankomaalaisen koko perheen elokuvan Raparperimehua ja toinen ryhmä belgialais-ranskalaisen animaation Sydänten mekaniikkaa/Jack ja käkikellosydän.

–  Paljon suukkoja! kommentoi nuori mies.

– Pidin tästä. Erikoisia hahmoja, jutteli tyttö esityksen jälkeen.

Sateesta huolimatta festivaali käynnistyi upeasti. Raparperimehua-elovan lapset Seam ja Winnie auttoivat vanhempiaan ottamaan rohkean askelen kohti avioliittoa. Nuorten tekemällä parisuhdeneuvoja sisältävällä videolla oli keskeinen rooli tilanteen ratkaisemisessa. Samalla tarkasteltiin myös nuorten omaa ihastumista liikuttavalla tavalla.

Raparperimehua-elokuvan humoristinen ja lämmin tunnelma vaihtui Sydänten mekaniikan surulliseen jäiseen fantasiamaailmaan, jossa loistivat steampunk-hengessä sumeat ja kirkkaat värit kontrastina toisilleen. Musiikin ja kuvan saumaton rytmi loihti upeasti toteutettuun animaatioon jännitettä. Läsnä olivat sekä rakkaus että kuolema. Myös elokuvahistorian ja trikkikuvauksen pioneeri Georges Meliés riensi tarinassa kameroineen päähenkilön avuksi.

Molemmissa elokuvissa etsittiin rakkautta, yhteyttä toiseen – ja löydettiinkin. Myös muissa tulevissa viikonlopun elokuvissa kohtalo on pelissä mukana.