Extreme-koskenlaskua

Laulu tulipunaisesta kukasta tunnetaan henkeäsalpaavasta Olavin koskenlaskusta ja219315_j1007159e0 intensiivisistä rakkauskohtauksistaan.  Juuri näihin seikkoihin Tulio halusi panostaa filmatessaan ensimmäisen suomenkielisen version Johannes Linnankosken romaanista. Kuvaukset onnistuivat ja koskenlaskukohtauksen lopputulos on ainutlaatuinen – jopa kansainvälisesti.

Koskenlaskun kuvauspaikaksi valittiin tarkan seulan jälkeen Lahden lähistöltä Mankalan kosket, jotka on nykyisin padottu. Olavia esittäneen Kille Oksasen koskenlaskutaitoista stuntia etsittiin kaikkialta muita pohjoismaita myöten, mutta ehdokkaat kieltäytyivät liian vaarallisesta tehtävästä. Lopulta Tuliota onnisti: löytyi kosket jo ennestään tunteva Mankalan seudulta kotoisin oleva huimapää, joka rahan voimalla lupautui tehtävään.

Mies harjoitteli pelkästä jännityksenhalusta kaikenlaista tasapainoilua, nuoralla kävelemistä ja lopulta siis myös yhdellä tukilla laskemista. Tukkilainen stunt ei siis kuitenkaan ollut. Mies käytti kuvauksissa itse tehtyjä tossuja, joissa oli pohjassa piikit, jotta tukin päällä oli helpompi seistä. Filmissä näyttää siltä, että Olavi laskee sukkasillaan.

Koskenlaskukohtausta kuvattiin 12 kameralla yli kuukauden ajan ja huimapää laski henkensä uhalla koskien läpi useita kertoja. Kaksi kertaa hän onnistui laskemaan viiden kilometrin matkan putoamatta lainkaan. Pahimpien koskien alajuoksulle oli sijoitettu varulta henkilöautoja, sillä ambulanssia ja lääkäriä mies ei huolinut paikalle. Hätätilanteiden varalle oli pestattu myös joukko kokeneita tukkilaisia varusteinaan köydet, keksit ja veneet.

Kolme eri kertaa mies putosi kuvausten aikana paksulta juoppotukilta koskeen ja pari kertaa pelastusmiehet onkivat hänet kuiville uhkaavasta tilanteesta. Mies oli myös hyvä uimari ja osasi pudottuaan tarttua tukin perästä kiinni ja jopa nousta uudelleen tukin päälle seisomaan.

Lähteet: Toiviainen, Sakari (toim.) 2002. Tulio. Levottoman veren antologia. SKS.

Laulu tulipunaisesta kukasta Hitusen hämyssä su 23.4. klo 12.00