Hitunen elokuvaa myös filmiltä

Hitusen hämy esittää filmiltä Aki Kaurismäen elokuvan Varjoja paratiisissa sunnuntaina 23.4. klo 17.05. Ennen elokuvaa vieraanamme on näyttelijä Kati Outinen, joka kertoo Varjoja paratiisissa -elokuvan tekemisestä Aki Kaurismäen kanssa.

Sunnuntaina on siis mahdollisuus nähdä Hitusen hämyssä aidot filmin värisävyt eikä vain digitaalisen elokuvan ”kuolleena pysyvää pintaa”, kuten Aki Kaurismäki on asian ilmaissut.  Digitaalinen kuva ei Kaurismäen mukaan perustu valoon eikä fotokemialliseen reaktioon, joka saa filmin pinnan ikään kuin väreilemään ja josta nimi elokuvakin (elävä kuva) tulee.

Elokuvateattereiden digitalisoitumisen vuoksi filmikoneita on enää harvoissa elokuvateattereissa. Pääasiassa filmejä näytetään Kansallisen audiovisuaalisen instituutin aluesarjoissa ja muutamilla festivaaleilla. Filmikulttuuria vaalii muun muassa Suomen Filmikulttuuri Oy, joka ylläpitää verkkosivua kotimaisista filminäytöksistä.